В момента се финализира първият транш от разплащане с хотелиерите,

...
В момента се финализира първият транш от разплащане с хотелиерите,
Коментари Харесай

Започва изплащането на средства за хотелиерите, настанили бежанци

В момента се завърши първият транш от разплащане с хотелиерите, от понеделник ще стартира погашение на към 15 млн. лева на всички, които са подали документи и те са изрядни.

Това съобщи ръководителят на Националния спешен щаб за бежанците от Украйна полк. Валери Рачев.

„ В страната са влезнали 188 500 украински бежанци, от които 88 056 са останали към днешна дата в България. Това е друг случай от този в Румъния и Молдова, оправянето става по друг метод. При тях сериозният въпрос е прекосяването на границата и по-късно хората потеглят в разнообразни направления, както решат, а България е краен пункт за 50% от тези, които влизат у нас “, изясни още той.

По думите на полк. Рачев у нас сериозният въпрос е за хората, които остават, а не за хората, които минават границата.

„ Процедурата по интернационална протекция се разграничава от значително от тази за краткотрайна протекция. Международната протекция почива на интернационалните конвенции, които са открити след Втората международна война, тя има характерен развой, нещата се вършат по специфичен метод, хората са сложени в специфични уреди. Докато краткотрайната протекция е статут, който се дава единствено в границите на Европейски Съюз, той не важи за хората от Афганистан. Третираното на хората от Афганистан и Сирия и украинците е напълно друго и заради това задачата ни е да дадем опция на хората от Украйна да се възползват от всички благоприятни условия, които краткотрайната протекция им дава “, съобщи той пред БТВ.

Полк. Рачев добави, че няма да има никакъв проблем след това бежанците от Украйна, изискат да получат и филантропичен статут, в случай че изискат.

„ Но когато дойдат в България, с цел да могат да бъдат настанени, да получат изхранване по метода, по който планува краткотрайната протекция, те би трябвало да имат този статут. Временната протекция дава повече благоприятни условия да се помогне на хората незабавно, до момента в който процедурата по даване на филантропичен статут изисква няколко месеца “, съобщи той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР