В момента реализираме една инвестиция, за която получихме сертификат Клас

...
В момента реализираме една инвестиция, за която получихме сертификат Клас
Коментари Харесай

120 млн. лева е инвестицията във фармацевтичния завод в Разград

" В момента осъществяваме една инвестиция, за която получихме документ " Клас А ", която се състои от три неща. Едното е цех за ваксини, второто е уголемение на съществуващи към този момент индустриални мощности, а третото е фотоволтаична електроцентрала ". Това сподели пред БНР Теменуга Газдова, шеф на " Биовет " - Разград.

Тя изясни, че тази инвестицията е за 400 млн. лв. и посочи:

" Заводът за ваксини е на стойност към 120 млн. лв. . Със лични средства го построяваме и вероятно с банкови заеми го построяваме. От страната нямаме никаква помощ ".

По думите на Газдова фармацевтичният цех в Разград е планиран за произвеждане на разнообразни типове ваксини :

" Могат да се създават и ветеринарни, и хуманни ваксини. Целият план и осъществяване дават отговор на всички най-високи условия на положителната индустриална процедура,, която се ползва във фармацевтичната индустрия. Могат да се създават по едно и също време разнообразни типове ваксини, тъй като площта на индустриалните пространства е към 8 хиляди кв.м. Ваксините, които могат да се създават са бактериални, вирусни, живи и инактивирани. Има доста огромна опция за произвеждане на различни типове ваксини. Нямаме проблеми да произвеждаме и ваксини против Covid-19 ".

Управителката на " Биовет " - Разград посочи, че, с цел да има ваксини, те би трябвало да бъдат основани и регистрирани :

" Ние сме индустриално дружество, не сме теоретичен институт. Затова първоначално ще произвеждаме ваксини, които са по контракт за възлагане от други компании. В някакъв миг ние също ще стартираме да произвеждаме наши ваксини, само че към този момент нямаме такива, които са регистрирани, по този начин да се каже, наш теоретичен резултат ".

Мощностите разрешават да бъдат създавани до 7000 ваксини на час , изясни тя.

Теменуга Газдова акцентира, че както основателите на имунизацията подлежат на регистрация, по този начин и производителите ѝ също подлежат на регистрация.

Според нея думите на премиера Бойко Борисов, че в Разград ще се създават български ваксини, може би би трябвало да се поясняват по-общо - че в България ще се създават ваксини. Тя акцентира, че, в случай че се записва и българска ваксина, тя би могла да се създава в завода в Разград. 

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.  

 Бойко Борисов, Богдан Кирилов и Теменуга Газдова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР