В момента пазарът на горива в България е нормален, заяви

...
В момента пазарът на горива в България е нормален, заяви
Коментари Харесай

Комисията по енергетика към НС: Не можем от днес за утре да се откажем от руските горива

" В момента пазарът на горива в България е естествен ", съобщи ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски. Днес комисията ще изслуша представители на Българската петролна и газова асоциация и ще бъдат заложени въпроси какви са запасите, чака ли се дефицит на пазара и какво се чака в идващите седмици като цени на горивата, изясни той.

" Зависимостта на България и на редица страни от района е огромна. Диверсификацията, която се стремим да реализираме от десетилетия, не съумяваме да я реализираме. Отново се чакат бързи, краткосрочни мерки, които е трябвало да бъдат взети преди най-малко 10 години ", разяснява пред БНР Радослав Рибарски.

На този стадий не можем от през днешния ден за на следващия ден да се откажем от руските горива, акцентира той.

Резервите на " Лукойл " са налични, увери ръководителят на енергийната комисия.

Стига да не се покачва внезапно търсенето и да не се всява суматоха, която да води до презапасяване с горива, добави Радослав Рибарски.

Той обърна внимание върху повсеместното запасяване с горива в Европа, което води до внезапното повишаване на цените и изрази вяра " щом се доближат сериозните минимуми, пазарът да се успокои ".

Рибарски дефинира евентуално замразяване на цените като " много радикална мярка ".

" Хранилището е на равнища, които са нормални за този интервал от годината. Ограничени са освобождаванията на количества природен газ от " Чирен ". При потребност се употребяват наличните количества от тръбите. Нагнетяването като развой би трябвало да стартира след средата или към края на март. Газ, който идва по договорите, подписани с Русия ", уточни още Радослав Рибарски.

Относно обезщетенията за бизнеса той означи, че през втората половина на март те ще бъдат разисквани:

" Компенсациите, които работят все още и цените към края на февруари не доближиха тавана от 250 лв.. Последната седмица цените внезапно се повишават. Таванът може би този месец - от 250 лв. - ще бъде доближат и ще разискваме и тази тематика – дали този таван да бъда вдиган, обезщетенията по какъв начин да бъдат структурирани. Тези цени са непостижими за бизнеса и на нас това ни е известно. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР