В момента освен COVID-19 има и аденовируси. Техните симптоми са

...
В момента освен COVID-19 има и аденовируси. Техните симптоми са
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Освен COVID-19 ни мъчат и аденовируси

В момента с изключение на COVID-19 има и аденовируси. Техните признаци са като при настинката. В някои случаи може да са налице тресчица, възпалено гърло, диария, конюнктивит, бронхит или даже пневмония.

Болните от COVID-19 у нас се усилват. В 50% от бързите антигенни проби първоначално демонстрират, че са негативни. Това задължава лекарят 48 часа след подобен тест при съществуване на клинични прояви като температура, болки, кашлица да направи втори антигенен тест. Това изясни пред Lupa.bg някогашният шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. 

 „ Засега няма потвърден сезонен грип. Най-рано през ноември чакаме респираторно синцитиален вирус (RSV) и първите случаи на грип. Респираторният синцитиален вирус (RSV) е постоянно срещан вирус, който може да засегне хора от всички възрасти, само че по-често провокира инфекции при децата. Възпаленото гърло е най-често срещаният признак. Препоръката ми е да се проветрява постоянно ”, поучава микробиологът.

Той увери, че сега няма морбили в нашата страна и по тази причина няма заплаха от зараза. „ Няма новорегистриран случай на морбили. Свободна от морбили страна сме.  Епидемия се получава при пропуски в имунизацията. Тя беше ликвидирана с първите ограничения против ковид в нашата страна. Тогава бяха към 1000 души. Епидемията стартира от Банско, Разлог и беше пристигнала от туристи от Македония. Заразиха се деца. В този миг беше закрито инфекциозното поделение и децата с морбили бяха настанени в детското поделение, откъдето стартира епидемията. Случаите доближиха до София ”, напомни медикът.

Инфекционистът доктор Трифон Вълков съобщи през днешния ден, че сме пред зараза от морбили.  " Едва към 85% от популацията е с имунизационно покритие против морбили. За да не се допусне зараза, би трябвало да е над 95%, изясни инфекционистът.

„ Морбили е извънредно заразна зараза. Ваксината е комбинирана. Понякога има медицински случаи, когато човек не може да бъде имунизиран. Но когато в обществото има причина да се развие пандемия поради хора, които по лично решение не желаят да се имунизират, страдат и другите ”, съобщи доктор Вълков.

„ Морбили е елементарно предаваема, високо заразна зараза, затрудненията не са леки, не са безвредни. Последната огромна зараза от морбили е през 2009-2011 година, в страната са се заразили близо 25 000 индивида. Смъртността е към 25 индивида, само че това са главно деца ”, напомни той.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР