В момента ние сме в пика на петата вълна от

...
В момента ние сме в пика на петата вълна от
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Заетостта на интензивните легла расте

" В момента ние сме в пика на петата вълна от COVID-19. Винаги съм казвал, че този пик ще отмине, когато пречупим тренда на новите случаи и на заетостта на леглата в лечебните заведения. Трендът на новите случаи го пречупихме предходната седмица. Следващият проблем е, че заетостта на интензивните кревати пораства. Болниците обаче имат още свободен потенциал ". Това съобщи в студиото на Нова телевизия математикът професор Николай Витанов.

Проблемът съгласно него не е в леглата, които ще стигнат, а в това дали ще има личен състав, който да ги обслужва. " Министерство на здравеопазването взима ограничения. Има апел за доброволци. Очакванията са заетостта на леглата да не надвиши 60 %. Мисля, че идната седмица, нещата ще тръгнат в по-добра посока ".

По думите му към момента няма област, която да доближава зона 4 по отношение на класификатора на Министерство на задравеопазването.

" По мое мнение процентът на умрелите пациенти, приети в болница с COVID-19 е висок. Самата болест е такава, че има доста висока смъртност. И точно това е повода през цялото време на епидемията да се обръща огромно внимание на този епидемиологичен развой ".  Така някогашният шеф на УМБАЛ " Пирогов " доктор Спас Спасков разяснява разбора " Индекс на лечебните заведения ", който демонстрира, че 18,3 % е смъртността измежду приетите в болница пациенти с COVID-19 за предходната година.

" Коронавирус е рискова болест, аз постоянно съм го казвал. До болница стигат най-сериозните случаи, което не ме изненадва ", уточни от своя страна и математикът проф. Николай Витанов.

Двамата се сплотиха към тезата, че с изключение на смъртността на заболелите с COVID-19, се е повишила и общата смъртност, което демонстрира, че тази болест въздейства извънредно доста за леталния й излаз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР