В момента неосигурени плащат по 31,20 лева на месецОт 1

...
В момента неосигурени плащат по 31,20 лева на месецОт 1
Коментари Харесай

Още на 1 януари държавата ще ви бръкне в джоба

В момента неосигурени заплащат по 31,20 лв. на месец

От 1 януари се подвига здравната вноска за хората, които сами внасят наложителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за обществено обезпечаване.

От първия ден на 2024 година се усилва минималният месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица, като той става 933 лв. при 780 лева в този момент.

В момента здравната вноска на месец е 31,20 лв., защото съгласно Закона за здравното обезпечаване, неосигурените заплащат 8% върху приход, не по-малък от половината от минималния месечен приход за самоосигуряващите се лица или в този момент 390 лв.. От следващата година вноската става 37,32 лв. на месец, защото половината от прихода към този момент ще бъде 466,50 лв., пише PARITENI.bg.

Вноската се поема от страната за деца, пенсионери, обществено слаби и други групи хора, посочени в член 40, алинея 3 от Закона за здравното обезпечаване. Когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето им не лишава индивида от правото да употребява услугите по линия на Здравната каса.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят. За заплащане, което не е направено в период, се начислява законова рента. Например здравната вноска за януари, която към този момент ще е по-висока, би трябвало да се внесе най-късно до 25 февруари.

Всички, за които поражда обвързване сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в Национална агенция за приходите декларация Образец 7, напомнят още от приходната организация. В рубриката " Здравно обезпечаване " на интернет страницата на приходната организация е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация Образец 7.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР