В момента има изцяло ново поколение, което и политически, и

...
В момента има изцяло ново поколение, което и политически, и
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Преизчисляването на пенсиите допълнително ще създаде дефицити, освен чисто ценовите инфлационни ефекти

" В момента има напълно ново потомство, което и политически, и стопански схваща света по различен метод, не помни грешките на предишното. 1996-1997 година, когато инфлацията изгори доста неща, би трябвало този урок да е теоретичен – какво не трябва да вършим ".

Това съобщи в изявление за предаването " Преди всички " на БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България и някогашен замeстник-министър на финансите. Ако огромната инфлация е от началото на годината, преди есента не трябва да има актуализация на приходите, с цел да не влезем в проинфлационен цикъл, разясни финансистът.

" Компенсацията, която се дава, не трябва да е цялостна, а частична – 50-60% от това, което действително се губи. Това са уроците, които са научени и са написани в положителни практики за бюджетиране ", уточни той.

Според Любомир Дацов диалогът за въвеждане на еврото у нас " щеше да е на мястото си преди 15 години ", а 15 години по-късно той се чуди " какво тъкмо обръщение се насочва ".

" Националният проект е механически документ, който указва по какъв начин ще стане обмяната на лв. с купюрите за евро, кой каква акция би трябвало да направи, в какви периоди, по какъв начин се стане механически самата обмяна, по какъв начин ще бъдат изземвани левовете през магазинната мрежа, вероятно в какви периоди ще става обмяната в банките.

Това е безусловно механически документ, който породи за следващ път политическа полемика знаем ли къде отиваме и каква ориентировка имаме ", разяснява финансистът. Еврото е детайл от влизането в Европейския съюз, подсети Дацов, съгласно който от експертна позиция нещата са пределно ясни.

" Еднозначно това, което се случва като диалог на политическо равнище, изпраща неприятен сигнал, неверен сигнал първо към нашите сътрудници и отваря тематиката за дъвкане. Никой не споделя, че няма опасности, само че на политическо равнище тези опасности от дълго време би трябвало да са прочетени, осъзнати и да има изясненост какво се прави, счита той.

Еврото допуска да има антиинфлационна политика, акцентира Любомир Дацов. " Политика, която е в интерес на българските жители и консуматори – противоположното на това, което едни хора приказват – че еврото ще донесе по-висока инфлация ".

Експертът прикани на управническо равнище да се прави разлика сред антиинфлационна политика и политика на подкрепяне. Предложеното преизчисляване на пенсиите в допълнение ще сътвори дефицити, с изключение на чисто ценовите инфлационни резултати, разяснява Любомир Дацов и предвижда спомагателни проблеми за пенсионния фонд.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР