В момента България използва само руски газ, но с цена,

...
В момента България използва само руски газ, но с цена,
Коментари Харесай

Овчаров: Руснаците са хуни в Украйна, българите – татари в Македония. Някой отвън ли го измисли?!

В момента България употребява единствено съветски газ, само че с цена, с 30% по-висока, споделя някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров за „ Епицентър “.

Разговорът ни стартира с доставките на синьо гориво и прелива до войната в Украйна и вероятността спорът да се разрасне. Защото войната е основен фактор в доставките на природен газ от Русия за Европа. А тя, с огромното доставяне на Киев от Запада с тежки оръжия, може да се разрастне.

- За газа Овчаров изяснява по какъв начин стига до българските домове и фабрики: „ Газът влиза по трасето на доставки за Гърция през България, само че остава тук, тъй като на Гърция сега не й е необходим – тя усили количествата закупуван газ. Доставките се реализират от три компании – две гръцки и една българска, в съответствие 1:4,5:10. Най-малък е делът на гръцката компания „ Митилинеос груп “, която се занимава главно с металургия и по тази причина има обособен контракт с „ Газпром “. Втората по величина компания – снабдител е ДЕПА, главният снабдител на газ – тръбен и полутечен, за Гърция, само че тя е италианска благосъстоятелност. И най-големият дял е на МЕТ – записана в Цуг, офшорната зона на Швейцария. За нея се приказва, че с изключение на унгарско, има и прикрито съветско присъединяване. В България тя има филиал. “

- Питам в каква валута се разплаща с „ Газпром “ Гърция.

„ На Гърция не й е пристигнал срокът за заплащане на „ Газпром “ - 25 май, с цел да разберем дали ще има промяна в рубли. Този заобиколен метод на доставяне на България с газ би издържал единствено, в случай че вследствие на санкционната война със Запада Русия не спре да продава изобщо газ на Европейския съюз и на Гърция.
Тогава ще можем да използваме полутечен газ от гръцкия терминал в Ревитуза, само че той има 5 милиарда куб м потенциал, като единствено на Гърция й трябват над 4 млрд.куб.м. За нас остава един милиард, а ние използваме 3,5. Недостигащото количество и теоретично не би могло да пристигна по новата газова връзка с Гърция. Но в случай че я строят, както ремонтираха „ ПАВЕЦ Чаира “ нищо няма да излезе. Там три елемента са необратимо счупени при ремонта. “

Румен Овчаров акцентира, че решението на българския парламент от 4 май да не предоставяме оръжие на Киев е вярно, като се има поради, че спорът в Украйна би могъл да се разрасне географски.

„ При гласуването за оръжията за Украйна Българска социалистическа партия реализира победа. Защото политиката е изкуство на вероятното, по думите на Бисмарк. Каква щеше да бъде изгодата, в случай че формулировката в Народното събрание беше „ за “ или „ срещу “ изпращане на оръжие за Киев и Българска социалистическа партия беше беше гласувала срещу, дружно с „ Възраждане “? Истеричната съпротива в никакъв случай не може да реализира рационален резултат. Първоначалната поддръжка за така наречен истерична позиция в отбрана на мира може да печели в кратковременен проект, само че в дълготраен рационалното отстояване на интереса на България и отбрана на мира няма по какъв начин да не бъде оценена от българите “, безапелационен е той.

И продължава:

„ Икономическата война против Русия се провали. Санкциите не сработиха. Доларът не стана 200 рубли, в противен случай, стана по-малко от 70 рубли, колкото не е бил от дълго време. Търговският баланс на Русия за първото тримесечие на т.г. е 58 милиарда плюс. Такъв плюс в комерсиалния си баланс Русия не е имала в никакъв случай до момента – нито по царско време, нито по времето на Съветския съюз. Износът за Китай е повишен с 31%. Само природният газ, който се изнася за Китай, е повишен с 60% за четирите месеца на годината. Но Русия живее мъчно, подвигна се инфлацията, глобите имат своето въздействие. Русия обаче оцеля на този огромен удар.

Следващата фаза от войната е енергийната, тук авансово е известно, че Западът ще загуби. Защото Русия предлага артикул със стойност, който се търси. А Западът какво предлага на Русия – някакви обезценяващи се хартийки – еврото към този момент се изравни с $. Русия е в правото си да желае да й се заплаща във валута, която може да употребява. А не в хартийки, които от горната страна на всичко, някъде ги замразяват.

Третата фаза са оръжията. Като схванаха, че с тези двете етапи няма да станат нещата, взеха решение да дават оръжия. Но по този начин ще се случи същинска война. До момента единствено 30% от Украйна е във война – източната част. В останалата има ток, интернет, магазините са цялостни. Сега като тръгнат оръжията, Русия ще има един излаз – да унищожава инфраструктурата, по която идват. Защото високоточните оръжия не стрелят по движещи се цели. Затова задачите им са мостовете – на автомагистрали, на жп линии, преустановяване на електроснабдяването.

И тогава в цяла Украйна ще има война. Ще бъде мрачно, наесен ще стане и студено, няма да има нито горива, нито артикули в магазините, нито влакове. Руснаците обаче не могат да спрат всичките оръжия – част от тях ще отидат на източната граница. И като отидат там тези далекобойни системи за реактивен залпов огън, като почнат да гърмят в Русия на 300 км, което е съвсем половината разстояние до Москва, сходни на тях ракети ще почнат да падат и зад западната граница на Украйна. И от онази – страшната война, ние ще се окажем на сантиметри. Не мога да схвана папагалите, които желаят да печелят война. Срещу Русия такава война не можеш да спечелиш, тъй като Русия има нещо, което може да те унищожи – нуклеарно оръжие. “

- Обръщам внимание, че към този момент Русия губи войната против Украйна и Запада. Тя искаше по-малко НАТО на границите си, получи повече НАТО, даже цялостен, ориентиран против нея, пояс от страни – Триморието.

„ Русия искаше да не влиза НАТО в Украйна, както и да се съблюдават Минските съглашения, под които са подписите на Макрон и Меркел като гаранти “, акцентира Овчаров.
И прибавя прочувствено:
„ Как по този начин взехме решение да поддържаме тези, които нарушиха Минските съглашения (б.р. - за съблюдаване на правата на Донецк и Луганск)? Как едните станаха изверги, а другите – ангели небесни? И с какво станаха ангели небесни – като изгориха живи 40 индивида в Одеса ли? А разстреляните от „ Безсмъртния полк “ в Мариупол на 9 май? 8 години никой от Запада не отиде до Донецк и Луганск. Струва ми се, че едностранчивата агитация към този момент почва да дава противоположен резултат. “

„ Неотдавна разговарях с другар украинец, продължава Овчаров. - И го попитах, по кое време с руснаците станахте толкоз разнообразни – едните ангели небесни, другите – демони, нали учехте дружно, работихте дружно. “

„ Искам да обърна внимание на следното, споделя в умозаключение Овчаров - Руснаците са хуни в Украйна, българите са татари в Македония, руснаците не са държавотворен народ в Украйна, българите не са държавотворен народ в Македония, съветският език не е формален в Украйна, българският също не е в Македония. Не ви ли наподобява, че са доста общи тези неща, че идват от един и същи източник? Че някой ги е дефинирал – и за България и Македония и за Русия и Украйна? “
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР