В много страни на Балканите голяма част от мерките срещу

...
В много страни на Балканите голяма част от мерките срещу
Коментари Харесай

Какво се случва с COVID-19 на Балканите?

В доста страни на Балканите огромна част от ограниченията против разпространяването на КОВИД-19 са анулирани. Премахването на рестрикциите идва на фона на намаляването на броя на новозаразените с коронавирусa. В множеството страни условието за зелен документ при влизане на територията на страната е отпаднало, съобщи Българска телеграфна агенция.

АЛБАНИЯ

Затихването на пандемията в Албания продължава и тази седмица. Според данни на университета " Джонс Хопкинс “ за последната седмица има приблизително по 30 случая на инфектирани с КОВИД-19 на ден. Смъртността е ниска.

Около 43,5 % от популацията на Албания е имунизирано.

От 1 май в Албания бяха отстранени всички коронавирус ограничавания. Не са наложителни маските на закрито, нощните клубове работят и след 23 часа. На границите на страната не се изисква зелен документ.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Относително спокойна е обстановката и в Босна и Херцеговина, където на 11 май бе обявено за 47 нови случаи на КОВИД-19 и двама умряли. Смъртността в страната е ниска.

Общият брой на доказаните случаи от началото на пандемията е близо 251 хиляди.

Нивото на имунизация в страната е 25,8 %.

ГЪРЦИЯ

Броят на интубираните поради КОВИД-19 пациенти в Гърция падна под 200 за първи път от доста месеци насам. Данните за тази седмица демонстрират спад при всички епидемиологични индикатори.

Броят на настанените в коронавирус отделения пациентите също фрапантно е намалял.

Изграденият имунитет на популацията в резултат на имунизационната акция и преболедуването в комбиниране с положителните атмосферни условия водят до съществено понижаване на случаите в петата вълна на пандемията.

От началото на пандемията преболедувалите от КОВИД-19 в Гърция са 3 375 812, а наново инфектираните са 127 394. Общият брой на смъртните случаи, свързани с коронавирус инфекцията, е 29 471.

КИПЪР

От 15 май в Кипър отпадат здравните документи за заведенията, както и за разнообразни прояви, измежду които сватби и кръщенета.

Според управляващите епидемиологичните индикатори в страната не престават да се усъвършенстват, като се записва спад както в броя на случаите, по този начин и при пациентите в лечебните заведения.

Според решение на министерския съвет от тази седмица се възвръщат свижданията в лечебните заведения, само че при представянето на негативен резултат от бърз тест против КОВИД-19.

Досега 53,3 % от популацията на Кипър е имунизирано.

КОСОВО

Спокойна е обстановката и в Косово.

Вчера бяха регистрирани 22 нови случая на заразяване с ковид, заяви министерството на опазването на здравето в Прищина. Тествани са 528 проби. Активни са 352 случая.

През миналото денонощие са сложени 158 дози ваксина, а от началото на имунизацията - 1 827 497.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Съвсем спокойна е коронавирус обстановката и в Република Северна Македония, където имунизационното покритие е към 40 %. Правителството анулира всички ограничаващи коронавирус ограничения, с изключение на наложителното носене на защитни маски в здравните заведения, аптеките и институциите за грижи за възрастни и хора с увреждания.

За последното денонощие в страната са направени 1271 теста, а записаните нови случаи са едвам 89, от тях с реинфекции са 17 индивида и няма регистрирани смъртни случаи.

До момента в страната са направени общо 2 034 656 теста за COVID-19. Общият брой на диагностицираните с КОВИД-19 от началото на пандемията е 310 595, излекувани са 300 675, умрелите са 9 287, а дейните случаи - 633.

РУМЪНИЯ

Румънското здравно министерство заяви тази седмица, че от 16 май искащите ще могат да си слагат четвърта доза ваксина против КОВИД-19.

Ваксината може да се сложи във имунизационните центрове и кабинетите на фамилните лекари без авансово записване. Министерството посочи, че за момента четвърта доза може да се сложи единствено с имунизацията на Пфайзер/Бионтех.

Четвърта доза ваксина може да изискат лицата на възраст над 18 години, които са имунизирани с три дози ваксини с иРНК технология. Ваксинацията с четвърта доза може да се извърши най-малко четири месеца след слагането на третата доза.

Поставянето на четвърта доза ваксина е целесъобразно по-специално за лицата над 60-годишна възраст, уточни министерството.

В Румъния досега са сложени над 16,8 милиона дози ваксини против КОВИД-19, като изцяло имунизирани с 8,1 милиона души или 42 % от популацията, съгласно данни на уеб страницата Our World in Data.

През последното денонощие са регистрирани 602 нови случаи на КОВИД-19 в Румъния, със 103 по-малко от предходния ден. Починали са шестима души по отношение на осем предходния ден. В лечебни заведения се намират 888 пациенти с КОВИД-19, с 25 по-малко от сряда. Нараснал е обаче броят на пациентите в интензивни отделения - 155 по отношение на 144 предходния ден, сочат данни на здравното министерство.

СЛОВЕНИЯ

За последните седем дни в Словения са били регистрирани 10 138 новозаразени.

На 11 май са били регистрирани 683 нови случаи, а приблизително по 680 души са били инфектирани с ковид през миналите седем дни, сочат данни на университета " Джонс Хопкинс ".

Досега в страната са сложени 2,99 милиона дози ваксина.

СЪРБИЯ

Относително естествена е и епидемиологичната конюнктура в Сърбия, където също понижава броят на новозаразените с ковид. През последните седем дни там са регистрирани приблизително по 464 нови случая.

47,4 % от популацията на Сърбия е изцяло имунизирано.

ТУРЦИЯ

В Турция обстановката с разпространяването на КОВИД-19 през последните седмици е доста спокойна и множеството ограничения против разпространяването на инфекцията са анулирани.

Властите удължиха до 1 ч. през нощта позволеното време за стартиране на мощна музика и за осъществяванията онлайн в питейните заведения, кафенетата и заведенията за хранене. Решението е взето по отношение на намаляването на случаите на ковид в страната. То е било признато след претенции на представители на туристическия отрасъл по отношение на наближаващия летен туристически сезон.

В последно време броят на инфектираните с ковид в страната доста понижава. За последното денонощие са регистрирани 1778 новозаразени. Осем души са изгубили борбата с ковид, а оздравелите са 1816.

85,5 на 100 от популацията в страната е имунизирано против ковид, а 93,2 % са с сложена първа доза ваксина.

ХЪРВАТИЯ

Хърватия регистрира през вчерашния ден 637 нови случая на коронавирусна зараза и седем смъртни случая, свързани с КОВИД-19.

Предходния ден умрелите от ковид са били шест, а новозаразените – 960. В момента в страната има 4781 дейни случая. Хоспитализирани са 386 души.

От началото на пандемията в Хърватия записаните коронавирус случаи наброяват 1 129 836, като смъртните случаи, свързани с КОВИД-19, са 15 912.

Към 11 май са сложени общо 5 248 022 дози ваксина против КОВИД-19, а делът на имунизираното население е 59,50 %.

ЧЕРНА ГОРА

Намалява броят на инфектираните с КОВИД-19 и в Черна гора.

На 11 май бе обявено за 61 нови случая, а междинният брой на новозаразените за ден през последната седмица е 75.

45,5 % от популацията на Черна гора е изцяло имунизирано.

БЪЛГАРИЯ

У нас новите случаи са 332 за последното денонощие. Положителни са 5,5 % от направените 6010 теста, демонстрират обновените данни на Единния информативен портал към среднощ.

Намалява и броят на пациентите с COVID-19 в болница - те са 608, от тях 62-ма в интензивни отделения

16 души обаче са умряли в резултат на инфекцията, като излекувани са посочени 7024 души. Така общият им брой надвиши 1 милион.

944 са поставените дози ваксина в четвъртък. Хората със приключен имунизационен цикъл към този момент са са над 2 милиона и 57 хиляди.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР