В много случаи кърмените бебета лесно развиват навика да заспиват,

...
В много случаи кърмените бебета лесно развиват навика да заспиват,
Коментари Харесай

Кърмене на бебето за заспиване - правилно ли е?


В доста случаи кърмените бебета елементарно развиват навика да заспиват, до момента в който още са на гърдата. Въпреки, че това наподобява доста елементарен метод за усмиряване на бебето и унасянето му в сън, може да докара до нарушавания в нощния сън с постоянно събуждане.

Всички хора, в това число и бебетата, се разсънват по няколко пъти през нощта. В множеството случаи обаче доста бързо още веднъж заспиват. Ако бебето е привикнало постоянно преди сън да бъде кърмено, то ще се нуждае от същия обред и през честите му нощни пробуждания, без значение дали то спи в настрана легло или на общата спалня. В тази обстановка най-простото и бързо решение е детето още веднъж да бъде небрежно накърмено или даже единствено „ залъгано” с гърдата, с цел да заспи елементарно. Това обаче довежда до чести среднощни събуждания и нарушение на съня освен на бебето, само че и на майката. Редица изследвания демонстрират, че кърмените бебета по-трудно привикват да спят непробудно цяла нощ, за разлика от хранените с приспособено мляко.

Защо това е по този начин?

Първо, кърмата доста по-лесно се храносмила и усвоява от приспособеното мляко и надлежно кърмените бебета по-бързо огладняват и се разсънват през нощта.

Второ, кърменето, като обред, е доста удобно за бебето, а и за майката. Доказано е, че допирът кожа-в-кожа води до създаване на мощна прочувствена връзка сред тях. Така след няколко седмици бебето просто няма да желае да заспи по никакъв различен метод. Но значи ли това, че в никакъв случай не би трябвало да кърмите бебето?

Разбира се, че не. В първите 1 до 3 месеца кърменето има основно значение за построяването на връзката Ви с бебето. Така, че това е едно прекарване, от което не би трябвало да лишавате нито детето, нито Вас самите. След това обаче би трябвало да внимавате, с цел да не се трансформира това в единствения метод за усмиряване и заспиване.

Един съвет: включете кърменето към ритуала, който изпълнявате при подготовката на детето за сън. То обаче би трябвало да се случва по-рано, а не директно преди заспиването. След хранене може да вземем за пример да промените памперса му, да му прочетете брошура, да му разкажете къса история, да му изпеете песничка. Така бебето няма да асоциира кърменето със заспиването и няма да има непосредствена потребност от него, с цел да се унесе. Това ще усъвършенства и нощния му сън, защото през късите пробуждания то няма да има потребност да бъде накърмено, с цел да заспи още веднъж.

Свързани публикации.. Кърменето – да се научим да споделяме „ Не “. Кърменето с Ася Демирева 1 Нощното кърмене – нужно ли е да го стопираме? Кърменето с Ася Демирева 0 Кърменето с Ася Демирева: Най-честите проблеми, свързани с кърменето 1

Как да изградите добър обред за заспиване на детето?

Изграждането на сходен табиет, чрез повтарящи се дейности, които да успокоят бебето и да му покажат, че е време за сън, има основно значение за бързото и елементарно заспиване и за положителния и непробуден сън. Това може да се случи нормално към 3-месечна възраст на бебето.

Въведете вечерен час за заспиване. Той наложително би трябвало да е сред 18:30 и 20:30. По-късното отправяне към леглото може да е съпроводено с изтощеност на детето и надлежно мъчно заспиване. Продължителността на подготовката за сън би трябвало да е 20-30 мин, защото по-продължителната подготовка може да изнерви детето и да докара до противопоставен резултат.

Изграждането на ритуала е значимо и доста потребно за бебето – то се успокоява, тъй като знае какво следва и надлежно заспиването е доста по-лесно. Подготовката за сън може да включва: къпане на детето, обличане на пижама, прочитане на къса приказка, гальовен масаж и други.

От бебето и от самите Вас зависи тъкмо какво ще включва този обред. Той би трябвало да бъде по едно и също време прелестен за детето и да довежда до успокояването му. Важно е да го започнете още от всекидневната с някаква тиха игра да вземем за пример и да го завършите в спалнята. Така бебето ще построи нужните асоциативни връзки. Добрият и здравословен сън е икзлючително значим за бързо разрастващото се и растящо бебе. 3656
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР