В Министерството на външните работи тече подготовка по организирането на

...
В Министерството на външните работи тече подготовка по организирането на
Коментари Харесай

Напрежение във външното ни министерство – служители готвят стачка заради ниски заплати

В Министерството на външните работи тече подготовка по организирането на протестни дейности. Основна причина е извънредно ниското равнище на възнаграждение в системата на Министерство на външните работи – проблем, който синдикалното обединяване настоятелно слага на вниманието на всички управления от 2019 година насам, декларират от Професионално обединяване на държавните чиновници от дипломатическата работа.

Служителите на външното ведомство изясняват казуса:

“Този проблем е разследване на неправилно водената години наред държавна политика по отношение на ведомството. Искаме да подчертаем, че организацията на протестни дейности има напълно деполитизиран темперамент и цели само постигането на почтено възнаграждение, съответстващо на високата подготовка и професионализъм на чиновниците в Министерство на външните работи.

Следва да се означи, че MВнР от години заема едно от последните места по възнаграждение измежду българските ведомства, което е в цялостен контрастност с доста високите условия за постъпване на работа. В същото време, заплащането в Министерство на външните работи освен остава доста по-ниско в съпоставяне със сходни ведомства, само че в доста случаи по-ниско и от това в браншове изискващи нискоквалифициран труд. Същевременно, размерът на работата и отговорността на чиновниците, ангажирани с въпросите на националната сигурност и опазването на държавния суверенитет, непрекъснато се усилват на фона на множеството интернационалните рецесии, ескалиращи наоколо до нашия район.

В допълнение, макар рекордната инфлация в страната, заплатите на чиновниците в Министерство на външните работи не бяха индексирани, за разлика от тези в редица други ведомства. Противно на практиката в останалите държави-членки на Европейски Съюз, командировъчните средства в Министерство на външните работи не са обновени от повече от 15 години, което основава съществени компликации за окомплектоване и пълноценно действие на задграничните ни представителства. Не на последно място, чиновниците на Министерство на външните работи понастоящем получават и едни от най-ниските пенсии, заради фрапантното понижаване на техните заплати (респективно осигуровки) при дълготрайна задгранична командировка.

Системното недофинансиране на Министерство на външните работи и неговите задгранични представителства е причина за сериозна демотивация на чиновниците, отлив от министерството на към този момент готови фрагменти, както и за все по-трудното привличане и задържане в системата на нови чиновници. В резултат на тази целенасочена политика, на процедура към сегашния миг българското външнополитическо ведомство се намира в сериозна кадрова рецесия ”.

Поради това, чиновниците на Министерство на външните работи са решени да отстояват следните претенции чрез започването на подготовка за организирането на законни протестни дейности: Достойно възнаграждение за чиновниците на МВнР; Индексиране на командировъчните средства; Преустановяване на практиката да се понижава главната заплата при тръгване в дълготрайна командировка.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР