В миналото хората са се страхували от неизвестното и от

...
В миналото хората са се страхували от неизвестното и от
Коментари Харесай

10-те най-разпространени суеверия и техните истории

В предишното хората са се страхували от незнайното и от това, което не са можели да си обяснят. Суеверията са се появили преди хиляди години заради невъзможността на античните нации да открият разумно пояснение на мистериозни събития или понятия.

По своята същина суеверието е фатализъм, вярване, илюзия, че такива сили съществуват и могат да бъдат контролирани и повлияни. Проявява се в носенето на талисмани, правене на вълшебства, отбягване на цифрата 13, боязън от черни котки и други сходни. Сега в резюме ще ви показва някои от най-популярните суеверия и историите, които се крият зад тях.

1. Счупеното огледало вещае 7 години нещастна обич.

Но има и „ Счупеното носи благополучие “?! Защо тогава счупеното огледало ни носи седем години нещастна обич?

Всъщност в счупеното няма нищо хубаво. То значи, че е нарушена целостта на нещо, което преди този момент ви е служило добре. Дали ще потрошите чаша или iPhone, чувството не е на велико благополучие.

Древните хора са го знаели доста добре. Те не са обичали да чупят движимостите си, в противен случай, били са доста по-внимателни от нас. И когато нещо се е счупвало, по никакъв начин не са били щастливи. Днес може незабавно да си купите ново, само че в миналото не е било толкоз просто. Това ги принудило да гледат метафизичен на нещастието. С други думи – всяко зло за положително. По този метод дребното злощастие от счупването на предмет замества в действителност по-голямото.

Защо обаче всичко счупено да е добре, като се изключи огледалото? Тук са намесени римляните. На тях изискуем първите огледала и първите суеверия, свързани с тях. Само дано уточним – суеверието е за седем години неприятен шанс, не тъкмо нещастна обич. Това последното е сменено от хора, които виждат шанса само в любовта.

Счупеното огледало си е неприятен шанс в много по-широки граници. Обяснението е, че римляните, както и доста други култури, са виждали в огледалото отражение на душата. Така че счупи ли се, все едно и тя се счупва.7-годишният период е поради вярването им, че на живота са нужни 7 години, с цел да се възобнови. Тоест 7 години ще си ни жив, ни починал, в случай че строшиш огледалото.

2. Минаването под стълба се счита за неприятна прокоба.

Твърди се още, че човек нямало да порасне, в случай че мине под стълба.

Каква е тайната на стълбата? Стълби има от по какъв начин свят светува. Сравнително просто откритие е това и даже не е напълно ясно, кой пръв се е сетил за него. Триъгълната стълба обаче е от Средновековието. Например като тази, бояджийската. Всъщност суеверието се отнася точно за нея, не за останалите. Вие, като се качвате по стълбище, непроменяемо минавате под някакви други стълби, което би означавало, че сме непрекъснато обречени. За това беше основно да уточним за коя тъкмо стълба иде тирада.

Съществува една доктрина, в която е забъркано християнството. Стълбата е триъгълник, а даже да не е от този тип, отново образува триъгълник, когато се допре до стена. А троицата е свещена за християнството, а и освен. Минаването през подобен триъгълник носи риска да нарушиш това триединство.

 10-те най-разпространени суеверия и техните истории

Има обаче друга доктрина, доказана от една архаична обява в лондонската преса от 1891 година. През Средновековието обесването се е наложило като способ за санкции. Особеното е, че това изобретение съответствува почти и с измислянето на бояджийската стълба. Ето по какъв начин ранните бесилки са приличали на разпъната стълба, а в много от случаите са били и същински стълби.

Оттам хората почнали да имат двойствено отношение към този апарат. Катеренето е добре, стоенето изпод обаче е неприятно, тъй като се основава алюзия с наказания. Също по този начин се е вярвало, че духът на обесения остава под стълбата. Оттам идва суеверието. Не минаваш под стълба, с цел да не се блъснеш в духа на някой обесен под тази стълба. Днес, популярност богу, на бояджийски стълби никой не трябва обесен, тъй че умерено можете да си минавате под тях.

3. Да чукна на дърво…

Признайте си – чукали сте на дърво в опит да държите надалеч възможна несгода, за която сте си помислили или даже загатнали на глас. Но питали ли сте се за какво, в случай че желаеме нещо да не ни ни се случи, а сме го загатнали, споделяме „ да чукна на дърво, да не ме стига “.

Чукането на дърво в действителност е европейска процедура, освен това западноевропейска. Не е тукашна, донесли са ни я, само че не се знае по кое време и по какъв начин. А ето и двете положителни теории за чукането на дърво: Едно от известните пояснения на чукането на дърво е обвързвано с дявола. Чукаш на дърво, с цел да създадеш звук, с цел да не те чуе дяволът и да ти осуети проектите. Понеже той дебне и гледа да ти се намеси в нещата и да те прецака. Но дяволът не чува, като почукаш. Още от прастари времена чукането на дърво е най-лесният натурален звук, с който можеш да заглушиш диалог.

Друг възможен вид е обвързван с вярванията за изпъждане на дървесните нимфи, тъй като те също имат навика да объркват проектите на хората. Тези нимфи живеят в дърветата и когато искаш да споделиш нещо значимо, тропаш по дървото. Нимфите изхвърчат, тъй като те са страхливи и по този начин не ти чуват проектите, затова не могат да ги осуетят.

Дяволите и нимфите постоянно се смесват в националните вярвания, тъй че това пояснение по-скоро поддържа първото, а не е някакво друго.

4. Числото 13

Страхът от цифрата 13 е мощен и през днешния ден. Повече от 80% от небостъргачите по света нямат 13-и етаж. Много летища пропущат 13-ата писта. Немалко хотели са без 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13. 12 и половина или 12А звучи много по-нестресиращо.

В поддръжка на този боязън, имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy.

От незапомнени времена и до момента продължава да провокира у доста хора неразбираемото чувство на примитивен боязън и петък 13-и, именуван още „ Черен петък “. Изследователи към момента търсят корените на суеверията за „ черния петък “ и за момента има няколко хипотези: На Тайната вечеря участват общо 13 души – Исус и 12-те апостоли. И до през днешния ден у доста нации съществува поверието 13 души да не сядат дружно на маса. Предателят Юда идва финален, тринадесети. Други напомнят, че Спасителят е разпънат точно в петък.

 10-те най-разпространени суеверия и техните истории

Суеверието евентуално има връзка и с лунно-слънчевия календар, който би трябвало да има по 13 месеца в някои години, до момента в който Григорианският и лунният ислямски календар постоянно имат по 12 месеца в годината. В Древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ят в групата е самият демон.

Според нумеролозите цифрата 13 в действителност „ страда “ поради позицията си след 12. Има 12 месеца в годината, 12 зодиакални знака, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на гибелта.

Любопитно е, че за италианците цифрата 17 е доста по-опасно, спрямо 13. Високите здания нямат 17-и етаж. В доста хотели няма 17-а стая, а в жилищните кооперации липсва 17-и апартамент, затова няма пощенска кутия или електромер с този номер, като номерацията е или 16а или 18. Същото важи за местата в самолета и в други транспортни средства. Предполага се, че суеверието датира още от Древния Рим и е обвързвано с изписването на 17 с римски числа – XVII. При тяхното разбъркване се получава думата VIXI, която на латински значи „ живях “ и се среща постоянно в надгробни надписи.

5. Черна котка да ти пресече пътя!

Черната котка има забележителна история – от времената, когато е била обожествявана, е стигнала до времена, когато е била изгаряна жива, защото е била считана за олицетворение на дявола. Все още мненията по въпроса са смесени… Черната котка е… просто котка с черна четина.

Черният цвят ѝ оказва помощ да ловува през нощта, само че в хода на историята котките с чисто черна четина постоянно са считани за знак на злото (има няколко култури, в които се счита, че носят късмет). Тези суеверия битуват и в модерното общество. Факт е, че от сиропиталищата за животни са осиновени по-малко черни котки, в сравнение с всеки различен цвят.

Преди черните котки са свързвани със злото и вещерството. Ако погледнем еврейския и вавилонския фолклор, ще забележим, че черната котка е означавала, че змия е легнала на нечие сърце.

Но в Древен Египет котките са били свещени и когато фамилната котка е умирала, тялото ѝ е било мумифицирано. Римляните гледали по сходен метод на котките; точно те са внесли котките в Европа. По това време котките са считани за талисмани, изключително в случай че са черни и ви пресекат пътя.

Първо Църквата почнала да ги свързва с вещерство и магия. И на черните, та и на белите котки, почнало да им излиза неприятно име.

Има няколко страни, които към момента считат, че черната котка е добър знак. В Шотландия непозната черна котка пред вратата била знак за предстоящ разцвет, а рибарските дами гледали черни котки, тъй като вярвали, че те защищават съпрузите им, до момента в който са в морето.

Но въпреки всичко в Ирландия, в случай че черна котка ти пресече пътя под лунна светлина, това значи, че ще те застигне болест. И у нас, в Румъния, Молдова и Чехия към момента имаме вяра в неприятната прокоба на черната котка, която пресича пътя!

И по този начин, дали са положителни или неприятни? Зависи в коя страна зададете въпроса – едни ще ви кажат, че това са най-злите създания и би трябвало да бъдат избягвани, други ще настояват, че това са елементарни животни и би трябвало да се отнасяме към тях като към всяко друго животно.

6. Заешко краче за шанс.

Една от версиите за това поверие е, че е пристигнало от тотемите на античните келти. Те считали, че зайците копаят дупки в земята, с цел да влязат по отношение на подземния възвишен свят. Келтите вярвали, че дамите им ще раждат елементарно и постоянно, в случай че имат амулет от заешко краче.

За заешкото краче под формата на амулет се счита, че носи огромен шанс в прекалено много култури. Но тук не става дума за кое да е краче – значимо е амулетът да е от заден ляв крайник на заек, като от време на време би трябвало да го галите или потърквате, с цел да активирате положителния шанс.

Защо заешкото краче носи шанс на притежателя си? От една страна, това е обвързвано с фамозната плодовитост на зайците, а от друга с вярването, че зайците са свързани с тъмните сили, защото живеят подземен. Поради това притежаването на заешко краче като амулет обезпечава връзка с най-различни свръхестествени сили. Естествено като множеството суеверия и това е станало обект на допълнение и детайлизиране.

 10-те най-разпространени суеверия и техните истории

Освен за крачето на зайците има и суеверия, свързани с придвижването на животното. Така да вземем за пример, в случай че пътят ви бъде кръстосан от заек, това вещае произшествия и несгоди. На други места обаче, в случай че заекът мине пътя ви начело, това е на добър шанс, а в случай че мине зад вас е на неприятен. За положително или зло е съвсем невероятно в днешно време заек да мине пътя на човек.

Интересно е и остарялото поверие, че в случай че заек претича през основната улица на град, значи някоя къща наоколо скоро ще се подпали. Вероятно това още веднъж е обвързвано с още по-старите вярвания, че зайците са помощници на вещиците и Дявола, също като котките, колкото и да е мъчно да си представим нещо толкоз злокобно за такова симпатично животно.

В някои области на Англия пък хората не ядат заешко, тъй като имат вяра, че душите на бабите им се вселяват в тях. Е, значи има най-малко едно поверие, което не изисква убиването на зайци, въпреки и в стеснен регион.

7. Подкова за шанс и благополучие!

За подковите се счита, че защищават от по този начин наречените „ зли очи ”, казано с други думи от нездравословното въздействие на хора, които не ви желаят положителното. Окачете една подкова някъде у дома, с цел да пази дома ви или носете дребна подкова на верижка, като се уверите, че краищата ѝ сочат нагоре. В противоположен случай шансът може да „ избяга ”.

На всички е известно, че подковата е античен и може би най-известният амулет, носещ в дома ни шанс, триумф, благосъстояние. И това вярване е необятно публикувано в най-различни страни по света. Защо обаче хората са почнали да приписват вълшебен свойства на един толкоз елементарен предмет?

Ритуалът със закачането на подкова на входната врата е публикуван и известен из целия свят. Поради характерната форма на подковата (полумесец) още в най-старите митове я показват като заветен знак. Някои даже оприличават формата ѝ с тази на признака на египетската богиня на плодородието Изида.

Многочислените митове и поверия за подковите произлизат и от действителния живот. През ранните епохи на нашата епоха, желязото преди малко е почнало да се появява в Европа. Било доста скъпо и всяка желязна движимост имала доста висока стойност, a в селските дворове желязото било изключителна необичайност. Така, когато някой намерел подкова на улицата, то това се считало за огромна находка, тъй като подковата можело да се измайстори нещо – да вземем за пример нож или няколко гвоздея.

Смятало се е, че щом конят е начетен, той е предпазен от вещици и зли духове, защото желязото имало способността да ги прогонва.

Няма единно мнение по въпроса накъде би трябвало да бъде обърната подковата. Смята се, че в случай че се закачи над вратата, с „ рогата “ нагоре това ще притегли в дома имотност, мир и благоденствие. Много народи я закачат обърната нагоре, като се счита, че тогава шансът няма да „ избяга “ или да се „ излее “. Може да се окачи и обърната встрани, тогава тя ще символизира буквата „ С “ – първата писмен знак в името Христово (Christ).

8. Числото 666 се свързва със Сатаната и всява смут.

Но то е станало известно най-много поради своите странни математически свойства. Числото 666 съставлява сбора от всички цифри на колелото на рулетката.

Произходът му идва от Библията – от цифрата на Звяра. Зад него обаче има научно пояснение, без каквато и да е математическа истина. Според нова доктрина 666 е код за име, изцяло логически за хората, живели по времето на написването на Новия завет.

Научните проучвания отдават желания на тезата, че под този номер се крие изключително ненавистният на юдеите и първите християни император Нерон (придобил популярност и като Нерон-вълкът, по прилика от именитите Ромул и Рем, които били отгледани от вълчица).

 10-те най-разпространени суеверия и техните истории

Ако се съберат буквените числови стойности на староеврейски, сборът им е 666. Аритметичното пояснение е, че цифрата 666 е равно на сумата от първите 36 цифри.

Друго забавно наблюдаване: в случай че вземем квадратите на първите седем елементарни цифри (2, 3, 5, 7, 11, 13, 17) и ги съберем, още веднъж се получава 666. Повдигането на квадрат се смята за магическа интервенция още от времето на основателя на нумерологията – Питагор (числото се взема толкоз пъти, колкото самото то демонстрира, което единствено по себе си е тайнство).

Нумеролозите считат простите цифри за богохулни. Съществува догадка, че цифрата 666 значи несъвършенство, за разлика от 777, което е троент знак на хармонията.

9. Да ти върви по вода!

Следващото поверие, в което доста хора имат вяра, е изливането на вода преди някакво значимо начинание, с цел да ти върви по вода. В доста фамилии към момента този обред се съблюдава на първия образователен ден, преди значим изпит, в сватбения ден. Приема се, че по този метод всичко ще върви безпрепятствено, без трудности.

Водата е източникът на живот на нашата планета. От незапомнени времена хората сформират митове, поговорки, приказки и песни за водата. И даже през днешния ден се счита, че водата има памет и може да аргументи както положително, по този начин и зло.

За да се отървете от всички заболявания и да живеете щастливо до напреднала възраст, би трябвало да измиете лицето си с вода от река, която тече от запад на изток. И в случай че плувате в реката, която тече от изток на запад, можете да получите толкоз заболявания, на колкото години сте.

Тъй като водата има памет, не можете да говорите неприятно, когато водата тече – можете да вземете целия изразен негатив на раменете си.

Ако се ядосате, тогава водата наоколо не може да се употребява като храна или даже да поливате растенията с нея. И в случай че сте радостни и благи, тогава тази вода попива и ще ви донесе здраве и благоденствие.

И ето още един известен знак – всичко, което се споделя от течащата вода, ще ви остави. Така че, в случай че говорите край реката за своите неприятности, неуспехи, проблеми, всичко се оттича. Но би трябвало да внимавате – не казвайте на течащата вода за вашето благополучие или обич – всичко, което ви е скъпо, може да изчезне.

10. „ Заключ ”…

… когато минаваме около гробище, катафалка, духовник, кола за спешна помощ и други

Дължим това интернационално поверие на японците. Традиция при тях е, когато минават около погребална върволица или гробище, да крият палците си сред показалеца и междинния пръст, с цел да пазят от беди родителите си. Свързано е с обстоятелството, че в Япония думата „ палец “ се превежда безусловно като „ наставнически пръст “ и се счита, че в случай че го скриеш в точния момент, ще предпазиш родителите си от преждевременна гибел.

Това поверие е остаряло и познато на всяко детско схващане – когато имаш неприятно предусещане, или ти минава неприятна мисъл през мозъка, заключи пръстите си и по този начин ще се предпазиш от фалове и провали. Всъщност, подсъзнателно търсим опора и сигурност в „ заключените пръсти ” – бронирайки се злото и бедите.

 10-те най-разпространени суеверия и техните истории

Заключването е един от най-популярните способи за отбрана от отрицателна сила. Обикновено става благодарение на кръстосване на показалец и междинен пръст. Другият вид е да допрете палеца до дребния пръст, като при мъжа това би трябвало да става на лявата ръка, а при дамата – на дясната. Третият вид е двойно заключване – кръстосват се и краката, и пръстите.

Понякога даже хора, които са твърдо стъпили на земята, отхвърлят поверията, суеверията и поличбите, те несъзнателно съблюдават някои от тях. Защото има суеверия, които са се трансформирали в табиет и в част от нашия живот. За всеки случай се завърташ три пъти на улицата, привличайки учудените погледи на минувачите. Тайничко съвсем всеки от нас е зависим повече или по-малко на суеверията…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР