В местността Карандила в Сливенския балкан за 27-ми път се

...
В местността Карандила в Сливенския балкан за 27-ми път се
Коментари Харесай

За 27-и път край Карандила се събраха каракачани от цялата страна

В местността Карандила в Сливенския балкан за 27-ми път се събраха каракачани от цялата страна.

 © Българска телеграфна агенция       За нас е горделивост, че толкоз години се събираме, с цел да покажем нашите обичаи, както и че съумяваме да ги съхраняваме, сподели пред кореспондент на Българската телеграфна организация Коста Балездров, ръководител на Федерацията на културно-просветните сдружения на каракачаните в България.
Той уточни, че измежду гостите на обичайна среща са хора от Ямбол, Елхово, Карлово, Враца, Монтана и други По думите му, това е един прекрасен мотив да се съберат родственици, които живеят надалеч по стичане на събитията.
 Събор на каракачаните край Сливен Събор на каракачаните край Сливен
Вече 21 години каракачани от Гърция и България годишно се събират в местността Карандила край Сливен. Поредният събор бе през днешния ден. Над 500 каракачани се...

По традиция съборът стартира с церемониален водосвет за здраве. Фолклорни сформира от страната и от Серес, Гърция, участваха в концертната стратегия. За трета поредна година Ансамбълът за национални песни и танци " Сливен " се включи в празника.

По данни на федерацията, близо 12 000 са каракачаните в България. От няколко години районни събори на каракачаните се организират и в други обитаеми места в страната, има и основани локални музеи на характерните за етноса обичай и обичаи.
 Събор на каракачанки в Смолянско Събор на каракачанки в Смолянско
Над 100 породисти каракачански кучета участваха в националния събор на връх Рожен в Родопите. Целта на уредниците беше освен да покажат качест...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР