В месеците до 1 юни тази година Арт къща “Куклите

...
В месеците до 1 юни тази година Арт къща “Куклите
Коментари Харесай

Като от приказка на Хофман: Изложба на немски порцеланови кукли от ХІХ век

В месеците до 1 юни тази година Арт къща “Куклите ” ви кани на една неповторима за България галерия – на порцеланови кукли, направени във фабриките на Германия през ХІХ и началото на ХХ век. Неин създател е колекционерът Петър Еневски, чието занимание са ретро куклите. Той стартира да ги събира парче по парче – следи европейски и американски уеб сайтове за продажба на старинни кукли и елементи, купува и стартира да ги “сглобява ”. От интернет се научава и по какъв начин да ги реставрира.

Повечето кукли в изложбата са типични представителки на времето си – от неглазиран порцелан “бисквит ”, направени във фабриките на Тюрингия в интервала сред 1870 и 1910 година Сред многочислените заводи от онази ера се открояват “Арманд Марсей ”, “Йохан Кестнер ”, “Камер и Райнхардт ”.

Историята на немските порцеланови кукли е безпределно забавна. Много от немските заводи са зародили като производители на посуда и други произведения от порцелан. Първите порцеланови кукли са основани през 1830 година Преди два века порцеланът е безценен, по тази причина с такива кукли си играят единствено децата на аристократи и заможни хора. Представителите на междинната класа можели да се снабдят с “полуфабрикат ” – куклена глава, към която сами да си създадат тяло от парцали и да му ушият облекла.

В всеобщото произвеждане тялото, а постоянно и крайниците на куклата, са създавани от козя кожа, текстил, дърво, композит или папие маше. В началото множеството кукли били правени да наподобяват като зрели дами. Служели за декорация, а не за играчки на децата. Изработвали се серии кокетки, портретни, персонажни и прочие Косата на първите порцеланови “дами ” е била отлята, след това стартират да я вършат като перука, от мохер, дори от естествени коси.Още по-популярни стават куклите с откриването на висококачествения пъстър неглазиран порцелан “бисквит ” – оцветяван е бил в допълнение в физически цвят. Първо моделът се изпича в специфична фурна, след това главичката се оцветява в главен звук, поставя се цветът на бузите, устните и рисуваните мигли. Пече се с боите повторно. От 1870 година “бисквит ” стартира необятно да се употребява в производството на глави и ръце на кукли.

Днес антикварните порцеланови кукли също са скъпи и главно се оферират на аукциони. Струват от стотици до десетки хиляди евро. С цялото им приказно чудо можете да се запознаете на изложбата на Арт къща “Куклите ”, където всяка събота можете да си извършите и ретро фотосесия за дребни и огромни, само че след предварителна поръчка на тел. 0896 902070 или 0888 860934.













Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР