В Мексико и по западното крайбрежие на Съединените щати се

...
В Мексико и по западното крайбрежие на Съединените щати се
Коментари Харесай

Хилари вдигна по тревога западното крайбрежие на САЩ

В Мексико и по западното крайбрежие на Съединените щати се приготвят за урагана " Хилари ".

Очаква се стихията да се придвижи към южната част на щатите Калифорния и Невада.

Това е първата тропическа стихия, която ще засегне Южна Калифорния от 84 години насам, регистрира АП.

Въпреки че ураганът " Хилари " бе категоризиран, че е първа категория - т.е. от Националния метеорологичен център в Маями решиха, че силата му отслабва, предизвестията са, че той ще донесе пагубни наводнения.

Поройни дъждове към този момент наводниха улиците на другояче безводната Долна Калифорния в Мексико в неделя, когато се ускориха опасенията, че

неочаквани наводнения могат да обиден места надалеч на север като Айдахо, където рядко вали толкоз мощен дъжд.

Синоптиците предизвестяват, че " Хилари " може да аргументи неочаквани наводнения, кални свлачища, изолирани торнада, мощни ветрове и спирания на електрозахранването.

Най-малко 9 милиона души са предизвестени за неочаквани наводнения, защото към този момент пороен дъжд се изсипва в нормално слънчевата Южна Калифорния.

Ураганът " Хилари " вилнее край тихоокеанското крайбрежие на Мексико като мощна стихия от категория 4, заплашваща да

отприщи проливни дъждове в предразположения към кални свлачища граничен град Тихуана.

Южна Калифорния бе сюрпризирана от още едно злополучие - тя бе разтърсена от земетресение с магнитуд от 5.1 с епицентър покрай Охай, на към 130 км северозападно от центъра на Лос Анджелис, оповестиха от Геоложката работа на Съединени американски щати.

Земетресението беше последвано от по-малки вторични земетресения. Няма незабавни известия за огромни вреди или пострадвания, съгласно диспечер от офиса на шерифа на окръг Вентура.

" Хилари " може да удари и други щати назапад с дъждове и може да се трансформира в най-влажния тропически циклон,

залял Невада, Орегон и Айдахо. Засега ветровете в " Хилари " са със скорост от 95 км/час и го задвижват на северозапад с близо 41 км в час.

" Хилари " е последното огромно климатично злополучие, което тормози Съединени американски щати, Канада и Мексико. Преди него хавайският остров Мауи пламтя, като лиши живота на над 100 души и опустоши историческия град Лахайна. В Канада пожарникарите се борят с злополучие, което е най-страшното в историята на страната.

Мексиканските градове Енсенада и Тихуана затвориха всички плажове и отвориха половин дузина заслони в спортни комплекси и държавни институции.

Междувременно Генералното консулство на България в Лос Анджелис разгласи телефонна линия, на която български жители да могат да се обаждат.

Очаква се стихията да доближи до южната част на щатите Калифорния и Невада.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР