В Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста заместник-министърът

...
В Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста заместник-министърът
Коментари Харесай

Канада похвали България за борбата с антисемитизма

В Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев , който е на посещаване в Канада, организира срещи в Центъра за Израел и еврейските въпроси в Отава. Той беседва с основния изпълнителен шеф Шимон Фогел и с вицепрезидента по „ Външни работи и Главен съвет “ Ричард Марсо. Това оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР).
 
По-късно Георгиев беседва и с президентa и основен изпълнителен шеф на Еврейската федерация на Отава и Фондацията за еврейската общественост Андреа Фрийдман.
 
 пресцентър, Министерство на външните работи

 
Зам.-министър Георгиев, който е и Национален координатор за битка с антисемитизма, срещна представителите на еврейските организации с постигнатото от България в битката с антисемитизма.


 
„ Българската еврейска общественост постоянно е била неразделна част от нашето общество, радва се на високо почитание и дава огромен принос за развиването на страната ни “, уточни Георг Георгиев на срещата с Шимон Фогел и Ричард Марсо. От своя страна Фогел акцентира, че постигнатото от България в битката с антисемитизма е впечатляващо , както и че образецът на страната ни избавила евреите си от депортиране в лагерите на гибелта по време на Холокоста е неповторим и въодушевява и до през днешния ден.-->
 
Георг Георгиев акцентира, че след приемането на страната ни като пълновръстен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) през ноември 2018 година, България поема ангажимент за открит спор и задълбочено изследване на историята на Холокоста и демонстриране на нулева приемливост към всички прояви на исторически ревизионизъм и антисемитизъм.
 
 пресцентър, Министерство на външните работи

„ Присъединяването ни към МАВХ е също ясният ни отговор на възходящия антисемитизъм, ксенофобия и тирада на омразата в Европа и на други места. Българската история, нашите полезности и обичаи ни задължават да демонстрираме нулева приемливост към всяка демонстрация на език на омразата “, сподели заместник-министърът на външните работи.
 
Георг Георгиев и  представителите на Центъра за Израел и еврейските въпроси дискутираха и опцията за образуване на посещаване в България на представители на канадската еврейска общественост, както и развиването на двустранния политически разговор сред България и Канада. 

 
По време на срещата си с Андреа Фрийдман Георгиев открои и Меморандума за съдействие сред българското държавно управление, организацията на евреите в България „ Шалом ” и Световния еврейски конгрес. Целта на документа е да се подсигурява сигурността на еврейските общности. „ Радвам се, че подписването на този меморандум докара до определяне на постоянни съвещания и стабилно съдействие посредством продан на информация, опит и положителни практики, създаване на доверие и консолидиране на потенциала за взаимни ограничения и дейности в региона на предварителната защита и битката с антисемитизма и възстановяване на сигурността на еврейската общественост “, сподели Георгиев. Андреа Фрийдман поздрави заместник-министъра за впечатляващите резултати, основаните механизми и взети превантивни ограничения за битка с антисемитизма в България.

 

Центърът за Израел и еврейските въпроси е покровител на еврейските федерации на Канада. Това е национална, безпартийна организация с нестопанска цел, представляваща над 150 000 канадски евреи.
 
Еврейската федерация на Отава събира и отпуска средства за обезпечаване на благополучието на евреите в Отава и по целия свят.

 
 Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев пресцентър, Министерство на външните работи
 
 пресцентър, Министерство на външните работи
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР