В Международния ден за правата на човека — 10 декември

...
В Международния ден за правата на човека — 10 декември
Коментари Харесай

БХК връчи традиционните награди за принос към правата на човека

В Международния ден за правата на индивида — 10 декември обичайните награди „ Човек на годината “ на Българския хелзинкски комитет бяха огласени на онлайн гала. Общо 10 награди за персони и организации със значителен принос и интензивност в отбраната на правата на индивида, животните и опазването на околната среда бяха раздадени виртуално.
Голямата премия „ Човек на годината “ 2020е за работещите и доброволците в отделенията за пациенти с. Плакети и поименни грамоти получиха анестезиолозите доктор Ая Таха и доктор Сезен Хабилов, както и доброволката Тихомира Методиева, които бяха измежду поименно номинираните в тазгодишната акция.
Сред причините на журито при установяване носителите на Голямата премия е фактът, че по време на първата и втората вълна на пандемията те по свое предпочитание влизат в отделенията с COVID-19 пациенти. Въпреки незадоволителната научна информация и високия риск за личното им здраве и благоденствие, работещите и доброволците в отделенията за пациенти с COVID-19 не се поколебаха да се изправят против непознатия вирус, който изненада целия свят през 2020 година, промени вечно метода, по който живеем, и сложи на тестване изконни човешки полезности. В този подтекст човечността и саможертвата на работещите и доброволците на първа линия би трябвало да бъдат оценени.
Общо 10 награди за персони и организации със значителен принос и интензивност в отбраната на правата на индивида, животните и опазването на околната среда бяха връчени по време на церемонията за годишните награди „ Човек на годината “ на Българския хелзинкски комитет.
Наред с огромната премия журито дефинира и две равностойни подгласни награди, както и седем специфични награди.
Национална гражданска самодейност „ ЗА същинска детска болница “ получи подгласна премия поради акцията за изграждане на същинска, съвременна, високотехнологична национална болница за деца. Каузата набира мощна поддръжка откакто стана ясно по какъв начин здравно министерство пази поръчка с доста незнайни. Инициативата на жителите е опит за коректив на държавната политика за появяването на детска болница.
Втората подгласна премия отива за Руси Милев, Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева –заради смелостта им да се изправят против хомофобията и експанзията в родните си градове и да защитят равноправието. Акциите им са отговор на проведени авансово и случили се на 27 септември 2020 година в Пловдив набези над хора, които наподобяват на не-хетеросексуални или транс хора. Така Руси Милев провежда първото обществено събиране на ЛГБТИ хора и техни съдружници в Бургас по времето и на мястото, на което евентуалните нападатели е трябвало да се съберат, с цел да се провеждат.
Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева пък проведоха митинг в Пловдив – градът, където се случиха събитията от 27 септември като демонстрираха същинска активистка героизъм и дадоха значим образец за значимостта на локалните общности в отбраната на равноправието на уязвимите малцинства.
 Конкурс за млади гении Разказ в 10 фрази Конкурс за млади гении " Разказ в 10 фрази "
VII-ми народен книжовен конкурс „ И децата покоряват светове. Покажи, че можеш! “ провокира млади писатели с тематиката &...
Специален приз „ Постоянство и смелост “ се присъжда на Юлия Георгиева от „ Център за хуманни политики “ за ръководството и поддръжката напълно с дарителски средства единствения в София център за поддръжка на хора със зависимости „ Розовата къща “. Там хора със зависимости, останали без дом, получават достъп до способена консултация със експерт, топла храна, хигиенична грижа. Освен помощта на десетки доброволци, Юлия съумява да ангажира донори, и да събере близо 60 000 лева, с цел да оцелее „ Розовата къща “.
Специален приз „ Гражданска героизъм “ завоюва проф. – ръководител на Българския фармацевтичен съюз. През април тя осведоми обществото за възможност от иден дефицит на медикаменти и моли да не се презапасяваме. След броени часове против нея беше повдигнато обвиняване от прокуратурата за подаване на заблуждаващи знаци за паника. Предявяването на такова обвиняване за изявленията е казус. Във всичките си медийни изяви проф. Сербезова отстоява свободата на словото и върховенството на закона, като пази тезата, че обществото има право да бъде осведомено.
Журналист на годината “ е Мария Цънцарова . Нейната работа през последната година върна на мнозина вярата, че самостоятелната българска публицистика към момента е жива. Мария е номинирана за професионално и обективно водените изявленията по време на митингите против ръководещото болшинство на ГЕРБ и основния прокурор Иван Гешев това лято. Тези материали за нестихващите митинги припомниха на българската публика какво би трябвало да прави питащият публицист.
„ Активист на годината “ е Данита Заричинова от „ За земята “ . Данита е деятел за запазване на околната среда от повече от пет години. През 2020 година тя способства за триумфа в борбата за по-чиста и здравословна среда в София, не стопира да коментира обществено и да се бори интензивно за прекратяване на зачестилите нездравословни и постоянно нерегламентирани практики на горене на боклуци във въглищните централи в страната, както и за фрапантно ограничение вноса на боклуци в България.
Приз „ Застъпник на годината “ беше връчен на Иван Бургов от организация „ Взаимно “ . Гласът на глухите хора в България се бори за регламентирането на жестовия език - глухите българи са в мощно неравностойно състояние заради липса на съответни политики, свързани с приобщаването им в обществото им посредством жестов език. Тази есен Народното събрание утвърди Закона за българския жестов език и в този огромен пробив за правата на глухите хора в България базова роля има точно Иван Бургов. Иван е основател на организацията „ Взаимно “, на чийто уебсайт помества доста значима информация във видео формат в изгода за глухата общественост в България.
 Безплатни онлайн представления за деца Безплатни онлайн представления за деца
Във връзка с изключителната пандемична конюнктура театралните представленията на Театър „ Сириус " - " Кучето, което не можело да лае "...
„ Вдъхновение на годината “ през 2020 година е Яна Рупева– основател и шеф на фондация „ Проект Северозапад “– която поддържа възрастните и самотни хора в Северозападна България. За хората от селата в най-бедния за Европейския съюз регион – битката за оцеляване е всекидневие. Целта на фондацията на Яна Рупева е да развие устойчиви услуги и поддръжка за старите хора и редом с това да развие локален потенциал. Мисията на фондацията е хората от Северозапада да живеят почтено, възрастните да имат своята самостоятелност, а младите – благоприятни условия за развиване. Фондацията откри патронажна кухня в село Лютиброд, която обезпечава топла храна на възрастни хора в района. Създава и трудотерапевтична работилница за младежи с интелектуални усложнения.
Силвия Стойчева получи специфичен приз „ И самичък воинът е боец “. Силвия избавя изоставени и бездомни животни, лекува ги, и се грижи да им откри нов дом в България или чужбина. През 2020 година рецесията, провокирана от пандемията от , става причина за растеж в броя на изоставените животни, понижаване на даренията и загуба на достъпа до осиновители на животни в чужбина. Въпреки това Силвия продължава своята активност и подкрепя живите същества, за които не се сещаме, когато ние самите изпаднем в неволя.
Тази година постъпилите и позволени номинации бяха прегледани от журито в състав:
Красимир Кънев, ръководител на БХК; Красимира Величкова, шеф на Български дарителски форум; юрист Александър Кашъмов, началник на правния екип на Програма Достъп до информация; Явор Гечев, дълготраен деятел за отбрана на животните и създател на уеб страницата bezdom.info; Аделина Банакиева — член на Национална гражданска самодейност “Системата ни убива всички ”, журналистките Паулина Паунова, Генка Шикерова и Силвия Великова, които получиха Голямата премия на БХК „ Човек на годината 2019 “; Бояна Петкова — основателка на „ Макове за Мери “; Марияна Кацарова, публицист и правозащитник; Петко Петков, съдия; Яна Бюрер Тавание, член на управителния съвет на БХК.
Журито прегледа над 50 номинации. Те бяха подбрани съгласно авансово оповестените критерии за допустимост на номинации измежду по-голям брой издигнати персони и организации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР