В Международния ден за елиминирането на насилието над жени и

...
В Международния ден за елиминирането на насилието над жени и
Коментари Харесай

Хоро в подкрепа на жертвите на домашно насилие в Русе

В Международния ден за елиминирането на насилието над дами и девойки в центъра на Русе институции, директно свързани с казуса, проведоха хоро на площад „ Свобода “. То беше поведено от известни русенски танцьори, към които се причислиха доста жители.

С това се слага началото на 16-дневната акция „ Отново дружно против насилието над дами и девойки “. До края на месеца са планувани срещи с възпитаници и студенти, а на 29 ноември вечерта Пантеонът на възрожденците ще бъде осветлен в оранжево в памет на дамите, станали жертва на домашно принуждение. Има и предложение този ден да бъде разгласен за народен.

За 5 години в районните съдилища в страната са прегледани над 3000 каузи за домашно принуждение, само че доста други случаи не са стигнали до правосъдните зали, споделиха от Сдружение „ Център Динамика “. Трябва да бъде несклоняем към този проблем, да не се тормозим и опасяваме да подаваме сигнали. Защото единствено тази година поради домашно принуждение живота си са изгубили 19 дами в страната.

В Русе от януари до момента са били прегледани повече от 250 случая. От „ Център Динамика “ припомниха, че към този момент два Народното събрание не съумяват да прегледат предложенията за измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение и че до момента никой не е направил указател нито на потърпевшите, нито на насилниците.

Автор: Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР