В матурите за 12-класниците и в изпитите по български език

...
В матурите за 12-класниците и в изпитите по български език
Коментари Харесай

В матурите ще има материал и от дистанционното обучение

В матурите за 12-класниците и в изпитите по български език и литература и по математика за 7-класниците ще се включва и материал, изучаван по време на отдалеченото образование . Това разгласи просветният министър Красимир Вълчев през днешния ден в предаването " Неделя 150 " по БНР.

Досега нямаше изясненост каква част от материала в учебниците ще се включва в изпитите - МОН даваше сигнали, че няма да допусне учениците да бъдат ощетени, като обещаваше да бъдат тествани единствено върху преподаден и усвоен материал. Министър Вълчев няколко пъти съобщаваше, че решението за това кои тъкмо уроци ще се включат в изпитите ще се вземе въз основата на анкета измежду учебните заведения, която да покаже на какво равнище от програмата са другите образователните заведения. Днес той разгласи, че допитването е посочило друга скорост, с която другите школа са се справили - на някои места учениците още от първата седмица на отдалеченото образование са почнали с новите тематики, на други това се е случило чак през третата седмица.

Няма единна скорост на преподаване в другите учебни заведения. Със сигурност на изпитите ще се включва материал и от отдалеченото образование. Но ще подходим на правилото да включим по-малко материал “, разяснява той. По думите му, най-общо казано, материалът, взет през последните 2.5 месеца, няма да се включи в изпитите.

Въпреки че окончателните дати за изпитите ще бъдат разгласи в понеделник, за седмокласниците той заяви, че евентуално тестванията им ще се проведат третата седмица на юни (15-21 юни) . Т.е. за тях може да се чака, че НВО-то им ще включва материала, изучаван до края на март или доникъде на април . За зрелостниците евентуалният интервал за матурите е първата седмица на юни - към 6-7 юни, т.е. логиката допуска, че в конспекта за зрелостните им изпити следва да се включат тематики, преподадени до към средата на март.

За учениците, които са заболели от ковид или в наложителна карантина по време на изпитите, той министър повтори, че има вид те да се проведат за тях на същата дата, само че при други условия - да вземем за пример отдалечено. " Тази седмица близо 30 деца, които са в 7-и и 12-и клас, бяха в изискванията на карантина . По време на матурите и оценяването евентуално сред 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да проведат изпити. Единият вид е по същото време, само че в други условия те да положат изпитите, другият вид, изключително за дванадесетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август “, съобщи той.

Както " Сега " писа, преди дни министърът заяви, че ще предложи за тази година да отпаднат изпитите в края на 4-и и на 10-и клас. Това съгласно него обаче няма да попречи на акциите по банкет на петокласници в математическите гимназии. Кандидатстването за тях ще става въз основа на оценката от регионалния кръг на олимпиадата по математика . На 28-и юни МОН има намерение да организира народен кръг на олимпиадите , тъй че математическите гимназии ще могат да преценяват коя оценка да вземат поради при образуването на бала за банкет на 5-класниците, уточни министър Вълчев. За 10-класниците от обединените учебни заведения пък продължаването в друга гимназия ще се прави въз основата на оценките от вътрешното оценяване . Според него НВО-то и в 4-и, и в 10-и клас е значимо за задачите на диагностиката и по тази причина идната година евентуално ще се направи извадка, с цел да се оценят знанията на 10-класниците т.г.- те са първият випуск, който стартира да учи по напълно нови образователни стратегии и по тази причина е значимо да се проучват резултатите им, счита просветният министър. По думите, евентуално в края на юни най-рано ще може да се оцени и до каква степен отдалеченото обучение е довело до в допълнение неравноправие сред учениците (заради неналичието на електронни устройства за учене на част от тях).

" Трябва да бъдем внимателни в идните седмици, даже да има усъвършенстване в обстановката. Не може да чакаме, че до седмици епидемията ще стихне ", разяснява още министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му отлагането на матурите няма да забави издаването на документи на учениците за кандидатстване в университет, даже и в чужбина. Относно изпитите във висшите учебни заведения той разяснява, че евентуално на местата, където претендентите за едно място са повече, да вземем за пример за медицинските специалности, най-удачният вид е те да се проведат на място, присъствено. В множеството от останалите случаи университетите могат да вземат решение и за изпити в електронна среда.

 

 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР