В мандата на служебния кабинет се определиха първите карантинни хотели

...
В мандата на служебния кабинет се определиха първите карантинни хотели
Коментари Харесай

И в София се предвижда да има карантинни хотели

" В мандата на служебния кабинет се дефинираха първите карантинни хотели в " Албена " и в Несебър. В момента сме в развой на договаряне на такива места, в това число и в София, поради прогнозите за развиването на епидемиологичната конюнктура ". Това сподели министърът на туризма Стела Балтова по време на чуването й в Народното събрание.

Тя регистрира, че първите резултати за обновяване на жизнеспособността на бранша са налице. " Повече от 2,5 млн. туристи са пътували в страната от началото на летния сезон досега ", уточни Балтова. 

Министърът информира депутатите за подхванатите от министерството на туризма ограничения в поддръжка на бизнеса, чиято работа е затруднена поради пандемията. Сред ограниченията, които са свързани с поддръжка и възобновяване на жизнеспособността на бранша, министърът посочи ориентираните към позиционирането и запазването на България като " зелена зона " допустимо най-дълго.

" Ако през днешния ден отворите картата на Re-open EU, България още веднъж е " зелена зона ", съобщи Балтова.

Министърът на туризма подсети, че дружно със здравното ведомство е създаден здравен протокол за използване на противоепидемични ограничения при осъществяване на туристическа активност през летния сезон и е основан бюлетин с обновена информация. Освен това е квалифициран и стикер за туристически обекти " 100 % имунизирани ", а първият към този момент е подложен в хотел к.к. " Албена ".

" В мандата на служебния кабинет се приготви известието на третата фаза на държавната помощ, която е реалност и е с повишен таван на помощта за всяка компания. В трета фаза са планувани облекчени условия за кандидатстването. То ще се прави напълно по електронен път. В рамките на помощта, в допълнение е дадена опция за даване на поддръжка по тази скица и на предприятия, които към 31 декември 2019 година към този момент са били в затруднено състояние, в случай, че те не са обект на процедура в групова неплатежоспособност ", съобщи още Балтова.  

Служебният министър на туризма Стела Балтова моли мярката 9 % Данък добавена стойност за всички браншове в туризма да се приложи до края на 2022 г. Тя подсети, че за бранша работи мярката 60/40, която е с нов дизайн и изброи други ограничения за безплатно подкрепяне на бизнеса, който ще бъде обиден от използването на ограничаващи дейности съгласно здравния проект противоепидемичен проект.

Мерките са написани в оферти от служебния кабинет законопроект за актуализация на държавния бюджет, като министърът сподели, че се надява той да бъде признат от Народно събрание. Сред тях министърът уточни мярката за опазване на заетостта 80/0, съгласно която се планува да се покрива 80% от осигурителния приход на засегнатите лица, като ще се поемат 80% от осигурителните вноски от страна на работодателя. " Тази мярка е разширена с включване и на самоосигуряващите се лица ", добави министърът.

Освен това ще има безплатна финансова помощ за екскурзоводите като самонаети лица въз основата на най-малък средномесечен приход от 2019 година
" Ще има и ограничения за покриване на оперативни разноски на база % върху сумата на спада от приходите 2020 към 2019 година на средномесечна основа. Така ще се компенсират и сезонните бизнеси и ресурсът ще се разпредели по-справедливо ", сподели Балтова.

" При равнище 3 по здравния проект, когато част от активността в сектора няма да може да се прави, ще важи новият дизайн на мярката 60/40, както и дотацията от 35 евро на седалка, а при равнище 4 - когато да вземем за пример къщи за посетители ще са отворени при специфичен режим, а за заведения за хранене и кафенета ще е позволена единствено доставката по домовете, ще се се резервира и мярката за опазване на заетостта - комбинирано съгласно обсега ограничение на дейностите - при над 50% спад, да се ползват ограниченията 80/0, 60/40 и 50/50 съответно при 30 и 20% спад ", изясни министър Балтова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР