В малко руско село една тиха революция надига глава. Земеделците

...
В малко руско село една тиха революция надига глава. Земеделците
Коментари Харесай

Единствената криптовалута в света, която не се копае, а се оре

В малко съветско село една тиха гражданска война надига глава.
Земеделците и дребният бизнес в село Колионово, намиращо се на към 130 км. от Москва, обърнаха тил на рублата, преминавайки на своя лична криптовалута, носеща името колион (kolion). Виртуалната валута бива употребена от локалните в локалната търговия посред им.
В основата на тази дребна гражданска война стои някогашният банкер, понастоящем фермер, Михайл Шляпников. Преди десетилетие мъжът схваща, че е болен от рак и взема решение да напусне огромния град, поставяйки си за цел да работи за съживяването на запустяващото село Колионово.
Пет години по-късно Шляпников имал потребност от известна сума пари за своята оранжерия, само че се сблъскал с нещо, което рано или късно удря по кокалчетата всеки дребен бизнес в Русия – високите банкови лихви по заемите. Конкретно за някогашния банкер, кредитните институции му поискали 12% рента за възможен заем.
„ Не желаех да се удушавам и да бъде плебей на банките”, споделя Шляпников, показвайки с ръка на гърлото си по какъв начин би се чувствал, написа CNN.
„ Поради това трябваше да си изобретя лични пари. Това и направих. Аз съм моята лична банка, държавно управление, регулатор”, споделя той.

Руснакът стартира да „ печата” хартиени колиони през 2014 година, само че година по-късно съветския съд не разрешава новоизлюпената валута на Шляпников. Така той се обръща към блокчейн технологията и основава виртуална версия на парите си.

Нещо повече – през април 2017 година предприемчивият руснак реализира първично предложение на цифрови активи (ICO) и съумява да набере 500 хиляди $.
За разлика от биткойн, криптовалутата на Шляпников не може да се копае/добива посредством изчислителна мощност. Виртуалната валута може да се закупи посредством други криптовалути или да се печели посредством развой, именуван „ оран”, или с други думи – оказване на помощ на земеделци в Колионово за работа на полето или строителна активност в техните стопанства.
Идеята на Шляпников бързо намира съидейници, като към днешна дата бизнесът в селото изцяло откликва на самодейността.
Руснакът, който назовава себе си „ агроанархист”, употребява криптовалутата, с цел да поддържа „ екосистемата на Колионово”. Той е убедил стотици земеделци и снабдители из близките села да употребяват колионите за местна търговия, като понастоящем хартиените пари към този момент са необичайност в района.
„ Имаме към 2 млн. $ в колиони, защото цената им скочи след ICO-то”, споделя Шляпников, добавяйки, че колионът има покритие в размер на 500 биткойна (на стойност към 3.7 млн. долара).
„ По този метод привличаме същински пари в бизнеса” и свързваме криптовалутата с действителната стопанска система, споделя той.

Икономиката на Русия се завърна към растежа, откакто бе ударена от глобите, наложени от Запада и от поевтиняването на петрола. Това докара до двоен спад в цената на рублата по отношение на 2014 година
Шляпников и други запалянковци виждат в криптовалутите метод да се еманципират от финансовата система на Русия.
Виртуалните валути в страната не са екзотика, а се радват на забележителна известност, като към това способства и евтиното електричество, което спомага за взрива в копаенето на виртуални пари.
През предходната година в Русия баха стартирани няколко блокчейн плана, които привлякоха съществени суми, като най-голямото ICO за интервала е на платформата за игри MobileGo,която набра 53 млн. $.
Така или другояче, в Русия, както и на множеството места по света, виртуалните валути към момента не разполагат със законова рамка. Някои заведения за хранене и магазини оферират опцията за разплащане с биткойни, само че търговците би трябвало да вършат моментални преводи, обръщайки криптовалутата в рубли, с цел да не нарушат законите на страната.
В страната следва да бъде въведена регулация, защото президентът Владимир Путин подреди на финансовото министерство да изготви оферти в период до месец юли.
Първоначалните текстове плануват рублата да си остане единственото легално платежно средство, само че ICO процедурите и копаенето на виртуални валути може да получат отбрана по локалните закони.

По-рано през тази година Путин уточни, че желае Русия да стане по-отворена към нововъведенията.
Руският президент обаче има и рецензии към криптовалутите, акцентирайки, че могат да се употребяват за престъпни действия.
За Шляпников обаче виртуалните валути са нещо позитивно, защото могат да оказват помощ на дребните и откъснати стопанства да оцеляват сами по самостоятелен метод.
„ Не желая да се разширяваме, тъй като това ще донесе със себе си отговорности, за които не съм подготвен. Не съм подготвен да спася света или даже Русия, желая да се усещам удобно и да споделя този комфорт с общността си”, прибавя той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР