В Малък градски театър Зад канала Бина Харалампиева поставя Зимата

...
В Малък градски театър Зад канала Бина Харалампиева поставя Зимата
Коментари Харесай

Бина Харалампиева: Цената да бъдеш успешен става твърде висока

В Малък градски спектакъл " Зад канала " Бина Харалампиева слага " Зимата на нашето неодобрение " по романа на Джон Стайнбек. От 20 години желая да направя този разказ, описа тя в предаването " 12+3 ", като назова историята превъзходна, модерна и динамична:

" Спомням си, че преди време всичко, което стартира да се случва при нас, едно от нещата, които съм смятала за главен проблем на българската интелигенция, съответствува с това, което Стайнбек приказва за американската във времето от 60-те, когато е писал този разказ. Става въпрос за това, че не всеки от хората, които са към мен, хората, които познавам, обичам и почитам в България - са подготвени да платят цената, с цел да станеш сполучлив, богат и да бъдеш този, който обществото сочи с пръст и му се възхищава. Цената стартира да става доста висока. И в този момент в България, и през времето, което мина, се случва тъкмо това. Много от качествените хора не пожелаха да платят извънредно високата цена от позиция на морал, на добродетелност, на разбирания - в името на едно материално богатство.

Има способи, по които би могъл да бъдеш сполучлив, без да платиш тази непоносимо висока цена, уверена е Бина Харалампиева. Главният герой живее естествен, по думите й " в някакъв смисъл незанимателен, от позиция на обществото може би не по този начин атрактивен живот ":

" Живот, в който той се усеща напълно добре, само че всички хора към него стартират да му приказват, че този елементарен метод на битие не им е задоволителен - и жена му, и децата му, и приятелите му, и всички в близост. И на практика тъкмо поради това е написана пиесата. "

Гледната точка е на един човек, който потегля по път, по който не желае да тръгне, и някъде по пътя схваща какъв брой мъчно ще му е да стигне до края, добави режисьорът. В ролята на Итън е Асен Блатечки. Партнират му Илка Зафирова, Светлана Янчева и Христо Мутафчиев.
За мен има значение до каква степен спектакълът търси и дава отговори за нашата реалност, за нашия живот и това, което се случва с нас самите, показа още Бина Харалампиева.

Още за театралната версия на „ Зимата на нашето неодобрение “ слушайте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР