В макроикономическата си прогноза за март Българската народна банка (БНБ)

...
В макроикономическата си прогноза за март Българската народна банка (БНБ)
Коментари Харесай

БНБ с мрачна прогноза. Каква инфлация ни чака

В макроикономическата си прогноза за март Българската национална банка (БНБ) планува растежът на Брутният вътрешен продукт на България в действително изражение да се забави до 2,1 на 100 през 2022 година Редовната тримесечна прогноза е оповестена на страницата на Българска народна банка.

За това закъснение на растежа на стопанската система ще способства най-много плануваното закъснение на растежа на частното ползване и увеличението на негативния принос на чистия експорт. През 2023 година Българска народна банка чака растежът на Брутният вътрешен продукт да се форсира до 3,9 на 100, след което да се забави до 3,7 на 100 през 2024 година За динамичността на действителния Брутният вътрешен продукт през 2023 година и 2024 година най-съществено въздействие ще оказва предстоящият профил на асимилиране на средства по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ).

Засилената несигурност на цените на съществени първични материали на интернационалните пазари и невъзможността на пазарните участници да дефинират дълготрайното им равновесно равнище поради структурните промени, произлизащи от войната в Украйна, прехода към въглеродна индиферентност в страните от Европейски Съюз и декларираните планове на тези страни да понижат зависимостта си от импорт на енергоизточници от Русия, водят до висока степен на неустановеност пред прогнозата за инфлацията, показват от Българска народна банка.

Според базисния сюжет на прогнозата на Българска народна банка годишната инфлация се чака да продължи да се форсира през 2022 година и да възлезе на 9,6 на 100 в края на годината (спрямо 6,6 на 100 съгласно прогнозата от края на 2021 г.). Има опция инфлацията да бъде в необятен период в края на годината (от 6,4 на 100 до 15,2 на 100, като вероятността за това се прави оценка на 60 на сто). В Българска народна банка чакат групата на храните и на силата да има най-голям позитивен принос за инфлацията в края на 2022 година

В Българска народна банка чакат темпът на повишаване на хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ) да се забави до 3,9 на 100 в края на 2023 година.

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР