В Ловеч продължават сигналите за миризма на амоняк в района

...
В Ловеч продължават сигналите за миризма на амоняк в района
Коментари Харесай

След аварията: В Ловеч продължават сигналите за миризма на амоняк

В Ловеч не престават сигналите за миризма на амоняк в региона към локалното дружество „ Мелта 90 “. Въпреки заповедта на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) за прекъсване от употреба на инсталацията за изстудяване в предприятието , където бе открит теч на амоняк и измерени стойности на централизация във въздуха над три пъти по-високи от допустимите, към момента тя работи, сподели за Българска телеграфна агенция кметът на общината Корнелия Маринова.

По думите й нощес, след следващите сигнали на жители, представители на Общината и Районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ още веднъж са били на място. С казуса е осведомен и регионалният шеф Виктор Стойчев.

Той изясни за Българска телеграфна агенция, че хладилната апаратура продължава да работи в спешен режим . „ Както стана ясно през последната седмица и от съвещанието на общинския спешен щаб за бедствия и повреди, на територията на предприятието има индустриална повреда и това е несъмнено открито при инспекция на институциите “, сподели Стойчев.

По думите му повредата е с два детайла . Има корозирали детайли, по които се движи амоняк, с цел да прави активността по изстудяване. Също по този начин е открита щета и в компресорите и системата им за изстудяване. „ За да може хладилникът да действа в спешен режим, тъй като той сега е в подобен, компресорите следва да бъдат охлаждани посредством от време на време прекъсване, при което  концентрациите на амоняк във въздуха в региона на предприятието се покачват “, уточни регионалният шеф.

По наставление на институциите в понеделник би трябвало да стартира ремонт на инсталацията или нейното прекъсване до премахване на повредата. Този развой би трябвало да се провежда от притежателя и да се извърши от способена и лицензирана компания. „ Институцията, която е издала заповед за прекъсване, споделя, че тази апаратура няма техническа сигурност в нея “, сподели още Виктор Стойчев.

Той напомни, че общинският щаб излезе с наставление живеещите в региона на предприятието да лимитират престоя си навън.
Според Районната работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ все още няма заплаха за жителите, а прекъсването на хладилната апаратура би трябвало да стане поетапно.

В понеделник ще бъде осъществена инспекция от ДАМТН дали инсталацията е спряна. Същия ден профилираната лаборатория на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен ще стартира наново 72-часово премерване на равнищата амоняк в атмосферния въздух, с изключение на на изхода на инсталацията, и в региона на жилищните здания, детската градина, яслата и учебното заведение, които са наоколо. Ще бъде измерен и шумът, който идва от инсталацията.

До тези дейности се стигна, откакто способените институции направиха инспекция на 17 май в " Мелта 90 " АД заради сигнали на жители за изострен аромат на амоняк в региона на предприятието. Първият сигнал е от 4 май. По време на инспекцията стана известно, че в предприятието е имало теч на амоняк. На няколко места има компрометирани сектори в инсталацията за изстудяване, която работи с осем тона амоняк.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР