В Ливан днес се провеждат първите парламентарни избори от девет

...
В Ливан днес се провеждат първите парламентарни избори от девет
Коментари Харесай

В Ливан се провеждат парламентарни избори за пръв път от девет години

В Ливан през днешния ден се организират първите парламентарни избори от девет години. Кандидатите се борят за 128 места, поделени сред 11 религиозни групи, съгласно строго регламентирана система за междуконфесионална делба на властта.

Ето кои са основните играчи:

Движение " Бъдеще "

То се управлява от Саад ал Харири - водещия сунитски политик и министър председател от 2016 година Харири пое политическа роля след убийството на татко му Рафик ал Харири през 2005 година Ранните години на неговата политическа кариера бяха белязани от борба с тежко въоръжената шиитска формация " Хизбула ". Съд, подсилен от Организация на обединените нации, по-късно упрекна петима членове на " Хизбула " за убийството на Харири-старши. Групировката обаче отхвърля да е забъркана в него.

Харири към момента е съперник на подкрепяната от Иран " Хизбула ", само че напоследък нейният боеприпас е въпрос, който надвишава рамките на Ливан и би трябвало да бъде решаван посредством районен разговор. Сега министър председателят се концентрира върху съживяването и реформирането на издъхващата стопанска система.

Той има поддръжката на Запада и по-конкретно на Франция, която се намеси през ноември, когато по всеобщо самопризнание Саудитска Арабия - в миналото непосредствен сподвижник на семейство Харири - го принуди да подаде оставка, въпреки че и Рияд, и Харири обществено отхвърлят това.

" Хизбула "

" Хизбула " е най-мощната формация в Ливан. Тя е учредена през 1982 година от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война. Съединени американски щати я считат за терористична формация. След 2012 година тя става все по-мощна като основен състезател във войната в Сирия, сражавайки се на страната на президента Башар ал Асад. " Хизбула " влезе в Народното събрание за първи път през 90-те години на предишния век и има министри в държавното управление.

Свободното патриотично придвижване (СПД)

СПД е учредено от християнския маронитски политик Мишел Аун, някогашен пълководец на армията, който ръководеше едно от двете съперничещи си държавни управления през последните години на гражданската война от 1975-1990 година Аун стана президент през 2016 година в границите на политическа договорка, според която Харири стана министър председател. Начело на СПД е зетят на Аун, Джебран Басил. Движението е съдружник на " Хизбула ".

Движението " Амал "

Шиитското придвижване " Амал " беше съперник на " Хизбула " по време на гражданската война, само че откри тесни връзки с групировката след края на спора. " Амал " се управлява от Набих Бери, който е ръководител на Народното събрание от 1992 година Движението също по този начин е тясно обвързвано със (сирийския президент) Башар ал Асад.

Прогресивната социалистическа партия (ПСП)

ПСП се управлява от Уалид Джумблат - най-силната фигура измежду ливанското друзко малцинство. Джумблат наследи тази роля от своя погубен татко Камал и бе изтъкнат водач по време на гражданската война. Сега той е в развой на предаване на пълномощията си на своя наследник Таймур, който се кандидатира на негово място на изборите.

Ливанските сили (ЛС)

Ливанските сили се управляват от християнския маронитски политик Самир Жажа. Партията произлиза от мощната в миналото (по време на гражданската война) милиция със същото име. Жажа бе отпред на ЛС през последните години на войната след убийството през 1982 година на създателя на партията Башир Джемайел. Жажа е единственият водач на ливанска милиция, който е лежал в пандиза поради принуждение по време на гражданската война. Той е най-значимият християнски конкурент на " Хизбула ".

" Катаеб " (Фаланга)

" Катаеб ", известна още като Фалангистката партия, се управлява от християнина маронит Сами Джемайел, който пое водачеството й от своя татко - някогашния президент Амин Джемайел. Сами Джемайел излезе на напред във времето след убийството на брат му Пиер през 2006 година по време на вълната от политически убийства през 2006 година на съперници на сирийското въздействие в Ливан.

Движението " Марада "

То е партия на християнската общественост, основана през 80-те години на предишния век, и се управлява от християнския маронитски политик Сюлейман Франжие - непосредствен съдружник на " Хизбула " и другар на сирийския президент Башар ал Асад. Харири изначало поддържаше Франжие за президентския пост през 2016 година, само че тази композиция не съумя да завоюва необятна поддръжка. Вместо това Харири реализира договорка, съгласно която президент на страната стана Мишел Аун. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР