В лидерството титлите са без значение. То не предполага заемането

...
В лидерството титлите са без значение. То не предполага заемането
Коментари Харесай

Лидерът, който всеки би последвал

В водачеството купите са без значение. То не допуска заемането на позиция на най-високото административно ходило в компанията. Съществуват доста типове водачество, които се срещат на разнообразни равнища в организацията. В основата на водачеството стои въздействието. Следователно, всеки може да управлява екип, без значение къде се намира, само че това изисква вдишване на повече от нормалните отговорности.

Трябва да гледате оттатък себе си, да сте необятно скроени, да обогатите мрежата си от контакти, да напътствате и мотивирате хората, да им помагате дружно да си показват и да реализират велики цели. Бъдете водачът, който сами бихте последвали. Бъдете извънреден образец за подражателство. Ето няколко стъпки, с цел да издигнете въздействието си до идващото равнище:

Лидерството е за другите, а не за вас

Лидерството изисква да служите на близките, да ги развивате, да им помагате да се усъвършенстват. Ще откриете, че този жанр на водене ви прави по-ефективни, тъй като отключва една извънредно значима съставна част – доверието. Много по-удовлетворяващо е да раждате хрумвания, които са от помощ на другите, в сравнение с да планирате личния си триумф.

Искреното предпочитание да служите на близките и да им създавате приятни прекарвания е основен аспект от водачеството. Когато хората знаят, че желаете да им помагате да израстват в професионален проект, те ще ви имат доверие.

Дайте на екипа си по-голяма самостоятелност

Трябва да умеете да разпределяте дилемите дейно. Това не значи да бездействате. Основната работа на водача е да направлява и да въодушевява чиновниците си и да ги сплотява към обща визия за бъдещето, а не да възнамерява и да осъществя фирмените цели напълно самичък. Лидерството е за хората. Като лидер би трябвало да позволявате на екипа си да работи, както откри за добре, с цел да реализира общата цел.

Успехът ви няма нищо общо с поста, който заемате, нито със мощните ви страни. Трябва да дадете на тима си нужната самостоятелност, даже когато той да не се оправи съгласно упованията ви още от първия път. Благодарение на упътванията и вдъхновението, които им давате, чиновниците ви ще се повдигнат високо.

Разширете мрежата си от контакти

Един от главните ви цели като водач е по натурален метод да изграждате взаимоотношения с близките. Трябва да създавате връзки с други членове на организацията и в сферата си на въздействие, да поддържате контакт с хората, на които служите, както и с водачите на други компании в сектора. Посещаването на конференции е страховит метод да завържете нови познанства.

Създаването на контакти в извънредно значимо, защото ви дава опция да споделяте концепциите си с други хора и да черпите опит и ентусиазъм от тях.

.................

Питър Иконъми , създател на бестселърите Managing for Dummies, The Management Bible и Leading Through Uncertainty, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР