В летните дни сладоледът е един от най-предпочитаните продукти за

...
В летните дни сладоледът е един от най-предпочитаните продукти за
Коментари Харесай

„Чети етикета“: Какъв сладолед ще ядем това лято?

В летните дни сладоледът е един от най-предпочитаните артикули за разхлаждане. Спазват ли се разпоредбите за предпазване на сладолед и при какви условия се създава и продава сладкото прелъщение.

Снимка: bTV

За предходната година от Агенцията по храните са направени над 520 инспекции, има над 40 наставления и 5 акта, а 1900 кг сладолед са ориентирани за заличаване.

Снимка: bTV

Бистра Иванова от БАБХ изясни, че унищожените килограми са били нечисти при индустриален развой в завод в провинцията, а не са открити в преместваеми обекти.

Според доктор Сергей Иванов от „ Активни потребитeли “ контролът би трябвало да се усъвършенства. Той изясни, че е належащо да се внимава при пазаруване на насипен сладолед, като е хубаво да следим за следните моменти:
Дали всеки тип сладолед има своя лъжицаЛъжиците да са в студената витринаТези, които се взимат, с цел да ядем продукта, да са настрана опаковани
Снимка: bTV

За предходната година лабораторно проучване на „ Активни консуматори “ от 11 сладоледа – 4 са с микроорганизми и не са годни за консумация.

Снимка: bTV

От БАБХ пък обясниха, че опакованите сладоледи крият по–малко опасности, тъй като при насипните всичко зависи от опита и хигиеничните привички на чиновниците.

Това не значи, че сладоледът в преместваемия обект е по-опасен, съобщи Бистра Иванова от Агенцията по храните.

Снимка: bTV

Основни замърсявания в продукта са микроорганизми и бактерии. Иванова разясни какви може да са признаците, в случай че сме хапнали нечист сладолед.

Снимка: bTV

" Леко стомашно-неразположение може да усетите, само че към този момент в нашата процедура няма съществени недоволства ", сподели тя.

Снимка: bTV

Според доктор Иванов обаче има случаи при инфекциозни болести с гастроентологичен темперамент, породени от храни, само че не може да се направи директна връзка, тъй като това не се изследва у нас.

Снимка: bTV

В момента БАБХ прави инспекции на сладоледите у нас, само че към този момент няма открити нарушавания. Окончателни резултати ще има през есента.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР