В Латвия ръководителите на държавното предприятие, строящо железопътната линия “Рейл

...
В Латвия ръководителите на държавното предприятие, строящо железопътната линия “Рейл
Коментари Харесай

“Пътят към Европа” стана път заникъде за Прибалтика

В Латвия ръководителите на държавното дружество, строящо железопътната линия “Рейл Балтика ”, избягаха от постовете си. Това е още едно доказателство, че амбициозният план на Европейски Съюз е покрай провал. Причините за това не са единствено балтийската корупция: Съединени американски щати в действителност не имат вяра, че Русия се готви да нападна Литва, Латвия или Естония.

Преди 10 години държавните управления на Латвия, Литва и Естония сътвориха взаимното дружество на три страни “РБ Рейл ”. Основната цел беше „ да се възвърне директната връзка на балтийските страни с европейската железопътна мрежа и да се насърчи районната интеграция посредством свързване на Хелзинки през Талин, Рига, Каунас и Варшава с Берлин, с опция за разширение на маршрута до Венеция “. Стойността на плана беше оценена на сред 3,6 милиарда и 7 милиарда евро, в това число закупуването на земя от популацията за автомагистралата.

Естонци, латвийци и литовци започнаха да си мечтаят да пътуват до европейските столици с трен и нямаше да бъдат жалени пари за сбъдването на тази фантазия, изключително откакто Европейският съюз се съгласи да поеме лъвския дял от разноските.

Ще вървим в Париж

Основната заслуга за това Европейски Съюз да даде зелена светлина за финансирането на плана е на естонския политик Сийм Калас, татко на настоящия министър председател на Естония Кай Калас. У дома той се радва на спорна известност. По руско време Калас-старши е почитан чиновник и управлява естонския клон на “Сбербанк ” на Съюз на съветските социалистически републики. В началото на 90-те години той оглавява основната държавна банка на към този момент самостоятелна Естония и дружно с още няколко високопоставени чиновници прави измами.

Естония беше първата от балтийските страни, която мина към лична валута. В същото време Талин се ангажира да трансферира събраните 1,4 милиарда рубли в Русия, само че парите отидоха в Чечня и купувачът на рублите не можа да бъде разпознат. В резултат на тази договорка Естония загуби най-малко 1,5 милиона $, само че някой получи добра договорка.

През 2010–2014 година Калас, който по това време е надраснал дребната Естония, заема постовете на заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по превоза, развива хиперактивни лобистки действия, защитавайки нуждата от “Рейл Балтика ”, и най-сетне реализира задачата си: Европейска комисия се съгласява да поеме 85% от цената на плана.

Строителството на “Рейл Балтика ” стартира в Литва, а през август 2015 година в Каунас идва трен от Полша. Тогава се водеха разногласия кой и по какъв начин ще разпределя договорите за работа по плана. Страните се скараха и когато се опитваха да реализират единодушие по отношение на разпределението на налога върху добавената стойност, Вилнюс се опита да подсигурява, че Данък добавена стойност за осъществената работа остава в него.

Освен това и трите страни имат обилни различия по отношение на членовете на борда на “РБ Рейл ”. Председателят на комисията по туризъм и превоз на Европейския парламент Майкъл Крамър даже трябваше да заплаши: заради обстоятелството, че балтийските страни не могат да реализират съглашение, обхващащо всички детайлности по плана, те могат да изгубят средствата, отпуснати им за него. Едва по-късно съглашението беше дефинитивно подписано при започване на 2017 година Обещаха да завършат построяването на “Рейл Балтика ” през 2020 година, само че по-късно отложиха крайния период до 2024 година

От самото начало имаше подозрения, че трасето ще бъде нерентабилно. През последните години железопътните предприятия на балтийските страни към този момент бяха в рецесия - те анулираха огромен брой направления, затвориха редица гари, продадоха локомотиви, вагони и даже релси. Причината е елементарна - няма кой да пътува с локалните железници.

Латвийският икономист, докторант в Балтийската интернационална академия Олга Петерина предвижда, че вместо обещаните 16 милиарда евро доходи, “Рейл Балтика ” ще донесе 4 милиарда загуби. Естонският политик Март Хелме, който оглавяваше Министерството на вътрешните работи на страната през 2019–2020 година, стигна до сходни заключения. През пролетта на 2020 година Хелме даже призна, че „ забавя “ “Рейл Балтика ” и блокира изразходването на обществени средства по този план, защото те могат да бъдат вложени с по-голяма изгода. Но скоро обединението с присъединяване на Хелме се разпадна и през 2021 година Реформаторската партия, водена от Кая Калас, се върна на власт в страната и тя пламенно се зае с използването на концепциите на татко си Сийм.

Обвинете световното стопляне

В момента Литва реализира максимален триумф, откакто сложи няколкостотин километра релси. През лятото на 2023 година стартира строителството на железопътен мост през река Нерис - най-дългият в Балтика. Работи се по-специално в Естония и Латвия, жителите на Рига са изправени пред огромни неудобства. Тъй като се предполагаше, че “Рейл Балтика ” ще минава през центъра на града, там стартира огромно преустрояване, беше решено да се съборят редица обекти, а Народното събрание даже позволи пожертването на някои монументи на културата.

Трябва да се признае, че във време, когато строителната промишленост в балтийските страни беше изправена пред рецесия (поради възходящите цени на силата и лишаването от достъп до евтини строителни материали от Русия и Беларус), планът “Рейл Балтика ” беше потребен за локалните строители.

Работата обаче е в застой. Бързо стана ясно, че строителите няма да се оправят до 2024 година и беше посочена друга нова дата - 2026 година, само че това не стана дефинитивно. " Никой не знае. Има публична дата - 2026 година, до която, несъмнено, е малко евентуално всичко да е готово ", неразбираемо отговори министърът на превоза на Латвия Талис Линкаитс на въпроса " по кое време ще бъде готово? ".

През пролетта на 2023 година литовският министър на превоза Мариус Скуодис разгласи нова дата 2030 година, оплаквайки се от „ доста бюрократични спънки “. Той загатна някаква „ испанска компания “, която закъснява с осъществяването на част от предоставената ѝ работа. „ Трябва да признаем, че има такова нещо като световно стопляне. Когато създавате подобен обект, би трябвало да го изградите по друг метод, тъй че проливните дъждове да не отмият основата. Това оскъпява и цената “, добави министърът.

Най-интересното тук е сумата, която се чака да бъде изразходвана. Никой не си спомня първичните 3,68 милиарда евро. През септември 2023 година Латвийската телевизия заяви, че цената единствено на локалната част от плана заплашва да нарасне до 8 милиарда евро. А в дълготрайния бюджет на Европейски Съюз до 2028 година за плана “Рейл Балтика ” са планувани „ единствено “ 9 милиарда евро, и то освен за Латвия, а и за трите балтийски страни. Изпълнителите на плана предложиха да се вземе заем за довеждане докрай на работата и по този метод да се усили външният дълг на страната.

През ноември същата латвийска телевизия заяви: допустимо е новата железопътна линия да заобиколи Рига, без да влезе в нея заради липса на пари. Латвийският министър на превоза Каспарс Бришкенс започна да упорства Рига да бъде включена в маршрута. Но координаторът от Европейската комисия Катрин Траутман беше безапелационна: транспортът на товари и пасажери по “Рейл Балтика ” би трябвало да стартира преди 2030 година – без значение дали е обвързван с централната гара в Рига или не.

Основна чиновническа загадка

В самия завършек на април 2024 година избухна още един скандал - ненадейно и без ясно оповестяване на аргументите („ по персонални аргументи “), Каспар Вингрис, ръководител на борда на държавната компания “Европейски железници ” и неговият асистент Арнис Сталтманис подаде оставка. Това е компанията ЕЖП, която работи в Латвия по построяването на “Рейл Балтика ”.

„ Така е, напълнихте си джобовете – преместете се, дайте път на някой различен “, разясняват оставката поданици на Латвия в обществените мрежи. В същото време стана известно, че страната е прекратила контракта с латвийско-испанската компания “Рере Инеко ”, която през 2022 година беше оповестена за победител в състезанието и пое задължението да построи 16 станции за латвийската част на “Рейл Балтика ”. Испанската компания “Апекс ”, която беше част от това съдружие, беше оповестена в неплатежоспособност от съда в Рига през март 2024 година Но латвийският министър на превоза Каспарс Брискенс не губи наличие на духа и дава обещание да усъвършенства строителния проект по този начин, че да понижи разноските с 35%.

Калининградският политолог Александър Носович написа с подигравка, че в случай че съберем всички милиарди евро, откраднати през десетилетията на строителството на железопътния „ път за нищото “ и ги разпределим на популацията на Латвия, Литва и Естония, балтийските страни мигновено ще наваксват и надминават Швейцария по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

„ Междувременно процесът на обири от структурните фондове на Европейски Съюз дава обещание да бъде безконечен, а дълго чаканото стартиране на многострадалната теснолинейка към момента се губи в мъгливата отдалеченост. И това е добре от позиция на сигурността. Всички специалисти, които в миналото са се занимавали с тематиката за “Рейл Балтика ”, се съгласиха, че този план не може да има друга логичност, с изключение на военна. Една теснолинейка от Скандинавия до Централна Европа през балтийските страни може да бъде потребна единствено за превозване на войски. Не е нужна за нищо друго “, написа Носович.

Според него фактът, че “Рейл Балтика ” се „ подхлъзва “ от доста години, е добра вест - това демонстрира, че всички антируски измислици на балтийските страни са тяхна персонална самодейност и отвъдморският хегемон не възнамерява война с Русия в този район.

„ Ако в реалност процесът на създаване на “Рейл Балтика ” лишава безкрайност и се употребява за обогатяване на участващите, вместо за стартиране на пътя в употреба, тогава никой в Съединените щати в действителност не чака война в Балтика. Или - и това е още по-вероятният вид - не им пука за балтийските страни и американците никога не възнамеряват военни дейности против тях. Иначе локалните корумпирани служители от дълго време щяха да получат вълшебен удар от щаба на НАТО и американските посолства и да бъдат принудени да достроят и пуснат с бързи темпове злощастната теснолинейка “, допуска политологът.

На собствен ред латвийският публицист Густав Гуте се възмущава, че държавното управление продължава да дава „ гръмки и празни “ обещания във връзка с “Рейл Балтика ”, а планът е в задънена улица.

„ И цялата тази трагикомедия добавя от взаимните обиди на сегашния и някогашния министър на превоза: кой е основният провинен за това, че осъществяването на плана доста се забави и че в началото плануваните разноски са нарастнали експоненциално “, се оплаква Гуте, добавяйки, че в този момент никой от чиновниците не желае да каже по какъв начин да избави “Рейл Балтика ” в този момент.

Естествено, служителите не могат да издадат тайната си: в полза на джоба им е строителството на този маршрут в никакъв случай да не свършва.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед41800Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед26800Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед61331„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед31973Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед34271Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132662Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед91849Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед84923Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация  Мартин Карбовски, изменничество, руснаци,отвратително групово историческо изменничество, славяни  Мартин Карбовски, изменничество, русн </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР