В Лапидариума на Археологическия музей във Велко Търново на 10

...
В Лапидариума на Археологическия музей във Велко Търново на 10
Коментари Харесай

Представят книгата “Да бъдеш римлянин в Мизия” от Калин Стоев в Търново

В Лапидариума на Археологическия музей във Велко Търново на 10 май от 17,30 часа ще бъде показана книгата на Калин Стоев “Да бъдеш римлянин в Мизия. Антропонимия и просопография на романизираното население в Горна и Долна Мизия (I-III век) “.

Книгата е проучване на имената и биографиите на над 4000 римски жители, принадлежащи към над 200 фамилии от територията на провинция Мизия и на по-късните провинции Горна и Долна Мизия. Анализът на тези имена и биографии построява структурата на романизацията – развой на присъединение на територията и популацията на Долнодунавския район към военната, административната и публичната конструкция на римския свят и действието на района като част от империята.

Кален Стоев ще изнесе лекция на тематика „ Nicopolis ex Bessia = Nicopolis ad Istrum? Какво ни споделят дипломите на военните от Равенския флот от 1 август 142 година “, която осветлява някои проблеми от административната и етническата история на Тракия и Мизия през римския интервал.

Д-р Калин Стоев работи в Института по балканистика с Център по тракология и е основен помощник в Университета по библиотекознание и осведомителни технологии.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР