В кюстендилското село Новоселяне се намира единствената в района паметна

...
В кюстендилското село Новоселяне се намира единствената в района паметна
Коментари Харесай

Годишнината от гибелта на Апостола отбелязват в кюстендилското село Новоселяне, където Левски създава първия таен комитет в Дупнишко

В кюстендилското село Новоселяне се намира единствената в региона паметна плоча на Васил Левски. Селото е известно с това, че в него Апостолът е основал първия скришен революционен комитет в Дупнишкия край. 
Интересно е преданието за пребиваването на Левски в Новоселяне -  той отсядал и се укривал в къщата на свещеника Стоимен Радов в продължение на 20 дни, а тя се е намирала в непосредствена непосредственост до черквата. През същата - 1867 година при градежа на черквата като майстор-строител и като бояджия на храма работил Васил Левски и по този начин подготвил основаването на тайния революционен комитет. Паролата на комитета е била “Шунур ”, откъдето поп Стоимен Радов, като ръководител, получава псевдонима " поп Шунур ". 
В центъра на Новоселяне има открита и втора плоча, в непосредствена непосредственост до паметната комбинация на Левски - на нея са изписани имената на 13-те поданици на Новоселяне, участници в тайния революционен комитет. В понеделник в Новоселяне ще има поклонение във връзка 145-тата годишнина от гибелта на Апостола на Свободата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР