В края на юли и нашето Черноморие се напълни с

...
В края на юли и нашето Черноморие се напълни с
Коментари Харесай

Простотията си я носим навсякъде, но по морето е най-видима и събрана на едно място

В края на юли и нашето Черноморие се изпълни с български туристи. Въпреки това, хотелиери и търговци са на мнение, че подобен слаб летен сезон не е имало от 20 години. Дори по време на коронавирус пандемията е било по-добре. Причината е не че няма хора, а че не харчат доста пари. 

Най-вървежни са сладоледът, царевицата, захарният памук и местата, където се продават пици, бургери, палачинки, дюнери. Масово посещавани са зеленчуковите  и питателните магазини, както от украинци, по този начин и от българи.

Анализ от сергията

" На ден продавам приблизително по 70 кг картофи. Пържат ли ги, варят ли ги?! Доматите и краставиците не ми вървят толкоз колкото картофите. Българи най-вече ги купуват. Не помня такова нещо “, споделя с изненада продавач на зеленчуци и плодове.

Докато навалицата пред тези магазини е голяма, кръчмите са празни. Някои притежатели даже към този момент са освободили личен състав и обмислят вид да хлопват кепенците по-рано. Завиждат към този момент на тези, които въобще не са взели обекти чартърен това лято и не са отворили.

На път с щайга домати, меса, скара…

Нашенецът придвижи гръцкия вид на отмора и в български условия. Родопчани споделят, че от зеленчуковите тържища си купуват каси с домати, краставици, плодове и картофи. От хиперверигите купуват кебапчета, кюфтета и месо за пържоли, лютеница,  минерална вода, бира, лакомства за децата. Носят си скари и котлони на газ, както тенджери, тигани и друга посуда. Бабите услужливо дават стая по 6-7 лева на човек и с разрешение да се готви.

" Условията не са кой знае какви, само че една седмица се изкарва всячески “, споделят родопчани.  

" От година вървим при една стара жена в Китен. Тя ни разрешава да си готвим и 7 лева на легло на човек ни се пада. Трима души сме – готвим си, купонясваме си вечер на двора под астмата  – скаричка, биричка, винце, каним и бабата. Тя е вдовица. Излиза ни на ниска цена морето, единствено горивото дето е по-скъпо в този момент. Защо да ядем по скъпите кръчми и да си даваме парите, дето ги нямаме? Кой знае и каква е хигиената по тези заведения “. Това мнение изрази родопчанка, която от години избира със фамилията си морската отмора да изкара при баба Койна в Китен.

Морските ни курорти са цялостни и с българи

Не всички са на режим  " Щайги с ястие “, други без проблем заплащат за човек дневно по 386 лева в баровски и изискани хотели.

Може да си носят ястие, само че селфитата, които разгласяват в обществените мрежи, демонстрират изтънченост и жанр. Типично по Бай Ганьовски – да ги е гняв другите, които не са на море.

Пропуснахме да споменем, че и аптеките също са доста посещавани. Ковид, ротавируси, абе всичко има. Никой не носи маски, нито се съблюдават някакви ограничения. Хората са пристигнали да купонясват и почиват. Мизерията, която оставят след себе си, е по плажовете, улиците, на всички места. Майка, изпишкала детето си на централната улица на тротоара в Слънчев бряг, където минават хора. Когато й направили забележка, тя отвърнала: " Като пикаят кучетата, не вършиме забележки, огромно работа, че съм изпикала детето си “.

Милите ни родни картинки могат да се видят с цялостна мощ по морските ни курорти. Простотията си я носим на всички места, само че сякаш по морето е най-видима и събрана на едно място.

И по този начин, ако имате малко заделени пари - цялостните колата с покупки от хиперверигите на промоции, вземате скарата, тенджерите и тръгвате към морето, написа " 24Смолян ". Там ще намерите и баба, която ще ви даде квартира за под 10 лева на легло и да не забравите да се постнете от плажа с фрапе, за което сте прежалили три лв., само че пък ще ядосате другите, които не са съумели да отидат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР