В края на тази година Агенцията за приватизация публикува списък

...
В края на тази година Агенцията за приватизация публикува списък
Коментари Харесай

Държавата продава миноритарния дялове в 11 фирми

В края на тази година Агенцията за приватизация разгласява лист на 11 сдружения, акции от които ще се продават на БФБ-София. Става въпрос за следващия 41-ви централизиран обществен търг. Агенцията за приватизация ще предложи миноритарни пакети акции на страната, от които желае да се освободи от тях.

Списъкът ни е до болежка прочут, защото всички компании са предлагани неведнъж, без да има интерес към тях.

Централизираният обществен търг стартира на 5 декември (сряда), а крайната му дата за покупко-продажби е 17 декември, оповестиха представители на борсовия оператор. За акциите ще се заплаща единствено кеш. Изчисленията на в. БАНКЕРЪ демонстрират, че общата минимална сума, която страната може да събере против тези свои бумаги, е към 2.256 млн. лв..

Пет от сдруженията в листата за 41-я ЦПТ са в групата с пакети акции, в които страната държи под 1% капитала им. Най-голям интерес измежду всички тук естествено провокира делът от 95 бумаги на "Черноморско злато " АД при начална цена от 1 лева за един брой. Пакетът е еднакъв на 0.0005% от капитала на винпрома, а който желае да го купи би трябвало да разполага най-малко с 95 лв.. Поморие се счита за най-хубавия тероар за бяло грозде в България. Винарната е част от групата "Феста холдинг ", която пък е благосъстоятелност на банкерката Петя Славова. "Черноморско злато " изнася виновност на необикновено разнородни пазари. От Япония, Съединени американски щати, Германия и Франция до обичайно мощния сътрудник Русия. Освен тези обичайни сътрудници винарната има мощно наличие в динамичните пазари на Полша, Прибалтика, Чехия, Словакия.

Най-дребният пакет се състои от една акция от компанията производител на разнообразни видове брашна - "Скът Мизия " АД, която се продава единствено против 3 лв..

За раздържавяване се оферират и пакети с над 1% от капитала в шест сдружения. Една от опциите е за сдобиване с дял от 41.29% от книжата с право на глас в завода за произвеждане на разнообразни химични субстанции "Хентш “ АД (Новохим ЕАД). Това са 417 378 налични акции, които организацията желае да продаде по цена 1 лев, колкото е и номинала им. Това значи, че възможният претендент би трябвало да има най-малко 417 378 лева, с цел да купи книжата. Това е най-голямата сума, която се желае за държавното присъединяване в сдружение от листата на организацията.

Предлага се и държавният дял от варненския текстилен комбинат "Галатекс " АД. Тук акциите за обмен са 59 149 броя (26.12%), а се чака доход от най-малко 59 149 лв..

Софийската "Мотототехника - I " АД е в листата с 650 елементарни налични поименни акции, представляващи 13% от капитала й, които се ръководят от министерството на стопанската система. Компанията се занимава с търговия с нови и използвани коли, аварийни елементи, сервиз и поправки, както и застрахователно агентство. Наддаването за тях стартира от 11.14 лева за брой - най-високата в търга, а продажбата им може да донесе най-малко 6500 лв..

Втората по величина минимална продажна цена на търга е за 0.0009% от капитала на софийската "Трейс - Ипома " АД. Това е единственото ново име в листата. Тук акциите за обмен са 30 броя, всеки по 8.88 лева, а се чака доход от най-малко 30 лв..

Продължават и опитите за продажбата на компания "НИВА " АД в село Левка, Хасковска област. На вложителите се оферират 5000 налични акции (10% от капитала). Евентуалният претендент може да ги има в случай че разполага с 5000 лв.. Тъй като цената е 1 лева за брой.

Търси се още веднъж покупател и за 10.023% в едно туристическо сдружение - "Калиакра хотелс " ( "Калиакра ") АД - Каварна. Наддаването за останалите 43711 налични акции по 4 лева всяка се чака да донесе най-малко 174 844 лева в компенсаторки.

Държавата желае да се освободи и от съдружието си с пловдивската "ФИЛ - 2000 " АД, което се занимава с изкупуване, преправка и търговия в недопечен и модифициран тип на селскостопанска продукция. От неговия капитал се продават 5% и се чакат най-малко 5000 лева доходи.

Както нормално, търгът ще се организира на особено основания сегмент "Централизиран обществен търг " на "Приватизационен пазар " на "БФБ-София ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР