В края на октомври компанията XPeng, наричана китайската Tesla“, описа

...
В края на октомври компанията XPeng, наричана китайската Tesla“, описа
Коментари Харесай

„Китайската Tesla” показа летящ автомобил

В края на октомври компанията XPeng, наричана „ китайската Tesla “, разказа устройството на автомобила на бъдещето. към момента не съществува като пропотип, само че в компанията имат намерение да стартират произвеждане още през 2024 година.

Моделът е получил наименованието HT Aero и е кръстен на работещата над него дъщерна компания на XPeng. Автомобилът ще бъде хибрид, т.е. ще се придвижва както по пътищата, по този начин и по въздуха. Машината е планувана за къси полети на неголяма височина.

Автомобилът на бъдещето ще съблюдава на земята закони за придвижване, които занапред ще се приспособяват за новия тип превоз. Автопроизводителят е съумял да реализира почти съответна цена за пилотиран уред – хибридната кола ще коства колкото автомобил от бизнес клас. HT Aero го прави оценка на към 1 млн. юана, или към 156 269 $.

HT Aero ще бъде основана от олекотени материали, които ще разрешат спестовност на гориво. Според представители на концерна моделът ще бъде към два пъти по-лек от серийния Xpeng P7, т.е. ще има тегло до един звук. Автомобилът ще може да се форсира до 130 км/ч – много ниска скорост спрямо гражданските самолети. С едно зареждане ще може да се прелитат към 30 минути.

Независимо че машината няма да е изцяло самостоятелна, специфична система ще проучва ситуацията в пространството и ще управлява излитането и кацането. В случай на неприятни метеорологични условия или трудности във въздуха изкуствен интелект просто ще блокира опцията за политане.

Компании от целия свят проектират летящи коли

По целия свят съществуват редица компании, които декларират за работа над летящи коли. По-конкретно пропотипи на аеротакси основават колоси от авиационния бранш от рода на Boeing и. Разработчиците нормално разказват летящия автомобил като превоз, който има сравними с елементарна кола габарити, средства за издигане във въздуха и система за пилотиране.
 Вижте новото “летящо такси ” на Airbus (ВИДЕО) Вижте новото “летящо такси ” на Airbus (ВИДЕО)
Европейският авиокосмически колос Airbus сподели новото потомство на своя пробен eVTOL (electric powered vertical takeoff and...

Появата на първото аеротакси се чака в най-близко време

Според обществената полемика сред представители на авиоотрасъла, състояла се на платформата на Масачузетския софтуерен институт през 2019 година, човечесттвото през днешния ден е както в никакъв случай покрай основаването на летящи коли. Огромна роля в това е изиграла създаването на леки композитни материали, които могат да се ползват за летящите апарати, усъвършенствани системи за връзка и навигация и програмен продукт за самостоятелно ръководство.

Учени и футуролози считат, че първо в света ще се появи аеротакси, което на позволена цена да транспортира пасажери. Стойността за прелет от няколко километра ще коства към 40-50 $., а не хеликоптери и ще се появят в околните 10 години, добавя Lenta.ru.

Като един от проблемите на летящите коли експертите виждат сигурността. Първо, колите би трябвало да имат системи за навигация и предизвестие за доближаване със земята и с други летящи обекти. Второ, нужна е създаването на предпазен програмен продукт, който да е сложен за отдалечено хакване или например за ориентиране към земята или към здания.

Впрочем учените считат, че при нужното равнище на отбрана такива транспортни средства надали ще станат мечтана цел за терористи от вида на тези от 11 септември 2001 година – размерите на аеротаксито ще бъдат прекомерно дребни, с цел да нанесат съществени вреди.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР