В края на миналата седмица Томас Мадънс, режисьор и активист

...
В края на миналата седмица Томас Мадънс, режисьор и активист
Коментари Харесай

„Забрана на сенки“: Гигантите на социалните медии цензурират ли пропалестински гласове?

В края на предходната седмица Томас Мадънс, режисьор и деятел със седалище в Белгия, видя нещо необичайно. Видеоклип за Палестина, който той разгласява в TikTok с думата „ геноцид “, ненадейно спря да получава ангажираност в платформата след първичен скок.

„ Мислех, че ще имам милиони гледания “, сподели Мадънс пред Al Jazeera, „ само че годежът беше спрял. “

Продължавайте да четете

лист на 4 детайла Палестинецът Рошди Сарадж е 23-ият публицист, погубен от войната сред Израел и Газа Мета изтрива профила на водещия на Al Jazeera след предаване, критикуващо Израел Съдбоносно решение, израелска бомбардировка, млада майка убита, бягайки от Газа Израел северни гранични зони: националистически жар, безпокойствие, равнодушие завършек на списъка

Мадънс е един от стотиците консуматори на обществени медии, които упрекват най-големите обществени медийни платформи в света – Фейсбук, Instagram, X, YouTube и TikTok – в цензуриране на сметки или интензивно понижаване на обсега на пропалестинско наличие, известна процедура като shadowbanning.

Автори, деятели, публицисти, режисьори и постоянни консуматори по целия свят споделиха, че изявления, съдържащи хаштагове като „ FreePalestine “ и „ IStandWithPalestine “, както и известия, изразяващи поддръжка за цивилни палестинци, убити от израелските сили, са скрити от платформите. < /p>

 

Някои консуматори също упрекнаха Instagram, благосъстоятелност на Meta, в случайно унищожаване на изявления, които просто загатват Палестина за нарушение на „ насоките на общността “. Други споделиха, че техните истории в Instagram са скрити за шерване на информация за митинги в поддръжка на Палестина в Лос Анджелис и региона на залива на Сан Франциско. Съобщава се също, че някои се оплакват от думата „ терорист “, появяваща се до биографиите им в Instagram.

В обява в X на 15 октомври, представителят на Meta Анди Стоун упрекна понижения обсег на изявленията за неточност.

„ Този ​​бъг засегна еднообразно сметки по целия свят и нямаше нищо общо с тематиката на наличието – и ние го поправихме допустимо най-бързо “, написа Стоун.

Когато го попитаха за обвиняванията в възбрана в сянка, Стоун уточни на Al Jazeera обява в блога, оповестена от Meta, подчертаваща последните й старания за справяне с дезинформацията, обвързвана с войната Израел-Хамас. В обявата се споделя, че потребителите, които не са съгласни с решенията за модериране на компанията, могат да апелират.

BBC заяви, че Мета се извини за прибавянето на думата терорист към пропалестинските сметки, като сподели, че казусът, който „ за малко провокира несъответствуващи арабски преводи “, е отхвърлен.

Говорител на TikTok сподели пред Al Jazeera, че компанията „ не модерира или отстранява наличие въз основа на политическа сензитивност “, добавяйки, че платформата отстранява „ наличие, което нарушава насоките на общността, които се ползват еднообразно за цялото наличие в TikTok “.

YouTube и X не дадоха отговор на настояванията на Al Jazeera за коментар.

Групите за цивилен права не имат вяра на отводите на платформите.

Този месец 48 организации, в това число 7amleh, Арабският център за прогрес в обществените медии, който се застъпва за цифровите права на палестинското и арабското гражданско общество, издадоха изказване, призоваващо софтуерните компании да зачитат палестинските цифрови права по време на продължаващата война.

„ Ние сме [загрижени] за забележителна и непропорционална цензура на палестински гласове посредством събаряне на наличие и скриване на хаштагове, наред с други нарушавания “, се споделя в изказването. „ Тези ограничавания върху деятели, гражданско общество и бранители на правата на индивида съставляват сериозна опасност за свободата на изложение и достъпа до информация, свободата на събранията и политическото присъединяване. “

Джалал Абухатер, управител за покровителство на 7amleh, сподели пред Al Jazeera, че организацията е документирала 238 случая на пропалестинска цензура, най-вече във Фейсбук и Instagram. Те включват събаряне на наличие и ограничавания на сметки.

„ Има непропорционални старания, ориентирани към наличие, обвързвано с Палестина “, сподели Абухатер в изявление за Al Jazeera. „ За разлика от това, формалният израелски роман, колкото и прекалено принудителен да може да стане, има повече независимост, тъй като Мета счита, че идва от „ публични “ лица, в това число от израелските военни и държавни чиновници. “

„ Получаване на цензура “

26-годишен маркетинг управител от Брюксел, който изиска да остане неизвестен, с цел да отбрани самоличността си, видя, че ангажираността, която получи в Instagram Stories, внезапно спадна, когато разгласява за Палестина от персоналния си акаунт. „ Имам към 800 почитатели и нормално получавам 200 гледания за една история “, сподели тя пред Al Jazeera. „ Но когато започнах да обявявам за Палестина, забелязах, че мненията ми понижават. “

Жената сподели, че е загрижена, защото нейната история не съдържа графични изображения или тирада на омразата. „ [Те бяха] за разбирането, че палестинският народ е човек и заслужава да живее свободно в мир в района “, сподели тя. „ Защо това се цензурира? “

Друг консуматор на Instagram, 29-годишен машинен инженер от Индия, който също пожела анонимност, видя, че нейните истории в Instagram за митинги в Лос Анджелис и региона на залива на Калифорния нямат нула гледания даже след час. „ Това беше извънредно “, сподели тя. След това тя разгласява селфи, което получи нормалния ангажимент, който нормално получава, сподели тя.

Други консуматори имаха сходен опит и сами се обърнаха към платформите на обществените медии, с цел да се оплачат. „ След като през вчерашния ден разгласих история в Instagram за войната в Газа, акаунтът ми беше неразрешен в сянка, “ носителят на премията „ Пулицър “ публицист Азмат Хан разгласява на X. „ Много сътрудници и другари публицисти [sic] оповестиха за същото. Това е изключителна опасност за потока от информация и достоверната публицистика за една невиждана война. “

Пакистанската авторка Фатима Бхуто също сподели, че Instagram я не разрешава в сянка и лимитира мненията и изгледите на истории. „ Научавам толкоз доста за това по какъв начин демокрациите и огромните технологии работят дружно, с цел да потискат информацията по време на противозаконни войни, за които не са в положение да създават единодушие “, разгласява тя в X. Във видео, което разгласява в Instagram, тя сподели, че изявленията й не се демонстрират в излъчванията на нейните почитатели в платформата.

Хан и Бхуто не дадоха отговор на претенции за коментар от Ал Джазира.

Ameer Al-Khatahtbeg, 25-годишният създател и основен редактор на Muslim, новинарски уеб страница, който се концентрира върху мюсюлмански въпроси, видя, че изявленията от обявата доближават до доста по-малко хора в Instagram през последните няколко дни, спадайки внезапно от 1,2 милиона преди началото на войната до малко над 160 000 седмично във войната.

„ Най-голямата форма на цензура, която се ползва, е към всеки акаунт, който загатва основни думи като „ Палестина “, „ Газа “, „ Хамас “, даже „ Ал Кудс “ и „ Йерусалим “ в Instagram истории и изявления дружно с хаштагове като #FreePalestine и #IStandWithPalestine “, сподели Ал-Хатахтбег пред Al Jazeera. „ Тези изявления не доближават до страницата за проучване на Instagram и се демонстрират в главната емисия на хората дни по-късно. “

Muslim не беше единственото издание, което упрекна платформите на обществените медии в цензура. Дни откакто Хамас за първи път атакува Израел, Mondoweiss, пропалестинско новинарско издание, основано в Съединените щати, сподели, че TikTok е забранил акаунта му и го е възстановил единствено часове по-късно след онлайн неодобрение. Базираната в Палестина мрежа за вести Quds разгласява на X, че страницата й във Фейсбук е спряна от Meta.

Това не е първият път, когато обществените медийни платформи са упреквани в цензуриране на палестински гласове.

Независим отчет, поръчан от Meta след войната на Израел против Газа през 2021 година и оповестен година по-късно, откри, че компанията е засегнала негативно човешките права на палестинските консуматори в области като „ независимост на изложение, независимост на събранията, политическо присъединяване и недискриминация ”.

Според констатациите на 7amleh, споделени с Al Jazeera, Фейсбук е получил 913 тъжби от държавното управление на Израел за ограничение или унищожаване на наличие от платформата му от януари до юни 2020 година Фейсбук се съгласи с 81 % от тези претенции.

„ Това не е ново. Палестинците са се сблъсквали с цензура от Мета и преди и изпитват това още веднъж “, сподели Ал-Хатахтбег пред Ал Джазира. Говорител на Meta не отговори на искане за коментар.

„ Измамване на логаритъма “

Някои хора, които споделиха, че са се сблъскали с цензура в обществените медии, прибягват до заобиколни решения.

При издание в Instagram да вземем за пример, палестински деятел, който не пожела да бъде назван поради сигурността си, сподели на Al Jazeera, че те са „ почнали да се разделят “ с думи. „ Когато написах „ Палестина “, „ етническо пречистване “ или „ апартейд “, разделях думата с точки или наклонени черти. Бих заменил буквата „ А “ с „ @ “. Ето по какъв начин започнах да излъгвам логаритъма. “

Мохамад Даруиш, 31, създателят на Bydotpy, компания за блокчейн основана в Кайро, Египет, сътвори уеб страница, наименуван „ Free Palestine.bydotpy “, който автоматизира същия развой. Въвеждането на „ Газа “ в уеб страницата му, да вземем за пример, автоматизирано го трансформира на „ ğaza “, което потребителите по-късно могат да копират и слагат в приложението за обществени медии по собствен избор.

„ Не ми харесва някой да ме управлява и по време на напрежението в Шейх Джара, палестински квартал в Източен Йерусалим, изпитах доста ограничавания “, сподели Даруиш пред Al Jazeera, добавяйки, че Фейсбук също го е предизвестил за разпространяване на „ ненавист тирада ” тогава.

„ Като общественост от разработчици имаме принцип, че „ няма нищо, което да не може да се направи с код “. Така че създадох този инструмент, който има две версии, едната за арабски език, а другата за британски език ”, сподели той.

„ Функцията на инструмента е да промени формата на изреченията, с цел да затрудни изкуствения разсъдък и логаритмите на Фейсбук да схванат смисъла на текста “, добави той.

Малко откакто видя недоволствата на потребителите по отношение на цензурата на пропалестинско наличие в обществените медии, основаната във Флорида адвокатска адвокатска фирма, наречена Muslim Legal, която се концентрира върху подпомагането на американски мюсюлмани, сътвори страница на уеб страницата си, където всеки, който се е сблъсквал  с такава цензура, може да показа своите опит. Към момента на издание, Muslim Legal е получил повече от 450 оферти.

„ Забелязахме, че страници, които просто говореха за правдивост за палестинците, просто бяха затворени и неразрешени без предизвестие “, сподели Хасан Шибли, създател на компанията, в изявление за Al Jazeera. „ Също по този начин виждахме хора, лимитирани за почтени мнения. “

Сега Shibly се пробва да отнесе тези недоволства до платформите, с цел да се опита да ги позволи.

„ Използването на обществени медии от общността е толкоз значимо “, сподели той. „ Това е един от методите, по които можем да се противопоставим на ислямофобските разкази. Това е един от методите, по които можем да разобличим военните закононарушения, които се случват. И това е един от инструментите, с които разполагаме, с цел да разрушим пропагандата и дезинформацията, които се употребяват, с цел да оправдаят етническото пречистване, осъществявано в Палестина от израелците. “

Необходимост от бистрота

През август Европейският съюз одобри Закона за цифровите услуги (DSA), пробвайки се да укроти огромните технологии. Съгласно този правилник обществените медийни платформи са длъжни да съблюдават правила, които подсигуряват цифрова сигурност и също по този начин пазят свободата на изложение на потребителите.

„ Платформите би трябвало да бъдат доста транспарантни и ясни какво наличие е позволено според техните условия и поредно и старателно да ползват личните си политики “, сподели представител на Европейски Съюз пред Al Jazeera в изказване. „ Това е изключително подходящо, когато става въпрос за принудително и терористично наличие. “

Основно значимо е, че DSA също изисква бистрота към сенчестите забрани и други типове модериране на наличие.

„ Когато акаунт бъде стеснен, потребителят би трябвало да бъде осведомен “, сподели представителят и добави, че потребителите имат право да апелират решението.

Някои специалисти обаче показаха подозрения по отношение на успеваемостта на DSA в актуалната обстановка.

„ По принцип DSA обгръща shadowbanning “, сподели Андреа Ренда, старши теоретичен помощник в Центъра за европейски политически проучвания, пред Al Jazeera, „ само че на процедура ще бъде по-трудно да се преследва това държание спрямо разпространяването на дезинформация в тези платформи. “

В последна сметка цензурата на палестинско наличие вреди на публицистите, гражданското общество и бранителите на правата на индивида по време на рецесия, сподели Абухатер. „ Това изключително пречи на палестинците да открият подтекст към събитията, засягащи живота им в този миг.

„ Изключително значимо е фирмите да признаят ролята си в този жизненоважен миг и да признаят, че поддържането на непрекъснат поток от информация към и от Палестина е безусловно належащо за спасяването на животи и намаляване на въздействието върху правата на индивида, което цензурата би могла да има. “ < /p>


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР