В края на миналата седмица президентът Румен Радев наложи вето

...
В края на миналата седмица президентът Румен Радев наложи вето
Коментари Харесай

Сякаш не се намираш във Витоша ВЕЦ-Симеоново, а в Булонския лес

В края на предходната седмица президентът Румен Радев наложи несъгласие върху част от измененията в един от главните закони, а точно Законът за устройство на територията (ЗУТ). Впечатление направи, че против тях се оповестиха съвсем всички сектори, които той визира – като се стартира от архитектите, премине се през инженерите в капиталовото планиране и се стигне до строителите.

И сега, според условията на Закон за устройство на територията, не могат да се построяват общи мрежи и уреди, без да е отчуждена уличната мрежа. „ Това, че някой си е „ затварял очите “ десетилетия наред, е това което виждаме по така наречен първокласни южни квартали – хората газят в калта, а в последна сметка са купили жилища, гледайки визуализации, като че ли не се намираш във Витоша ВЕЦ-Симеоново, а в Булонския лес “, разяснява основният проектант на София Здравко Здравков, представен от БНР. „ Интересно ми е държанието на колегията, тъй като би трябвало да са осведомени с настоящата нормативна уредба. Съгласно член 193 от Закон за устройство на територията, се споделя, че отклоняване от общите мрежи и уреди могат да бъдат правени единствено с право на прекосяване. Иначе да се построяват общи мрежи – канализация, ток, вода, би трябвало да са отчуждени улиците “, посочи арх. Здравков.

Главният проектант на столицата обърна внимание и на това по какъв начин текстът, който се одобри, кореспондира със идващия текст, защото никой не разяснява, че с актуалните промени, с помощта на самодейността на Йорданка Фандъкова и поддръжката на депутатите от ГЕРБ и Патриотите, се вкара едно в допълнение условие да са построени улиците, преди да се вкара обектът в употреба. Как са построени улиците, в случай че не са отчуждени. Способите за създаване и отчуждаване на улиците са няколко. Отчуждаване за сметка на Следствен отдел към окръжна прокуратура, процедура по изкупуване, процедура по даряване.

„ В естествените страни, европейските, западно от Ниш, когато се построяват терени върху девствени територии, върху бъдещи територии, върху постиндустриални зони, първото нещо, което се прави е построяването на инфраструктурата – ток, вода, канал и едвам по-късно се получава правото за издаване на позволение за градеж. Когато има два текста, които са свързани един с различен – текстът за отчуждаването на улиците и този за създаване на инфраструктурата, противоконституционност откри единствено текстът за улична регулация, тъй като регулацията е нещо имагинерно. Текстът, който е обвързван с построяването на улиците е извънредно значим. За да не се получават сходни произшествия, когато си купите една хубава 3D анимация и се окажете в място, където децата ви газят в калта “, посочи основният проектант.

Столична община има предпочитание да влага. Тя би вложила едвам когато цялата благосъстоятелност в улицата е добита, когато може да създадем уличното осветяване, да създадем тротоарите. „ Това не може да се случи, защото всеки един от притежателите, който е продал на пазарен принцип УПИ е запазил частите от поземлените парцели в тротоарите, се е трансформирал в една форма на рекет и това е всекидневие. Преди два месеца в Кръстова вада се затваряха улици и се слагаха бариери “, напомни арх. Здравков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР