В края на миналата седмица към премиера бяха отправени критики

...
В края на миналата седмица към премиера бяха отправени критики
Коментари Харесай

Денков и Тагарев няма да пътуват за САЩ

В края на предходната седмица към премиера бяха отправени рецензии от ГЕРБ и Движение за права и свободи за ненужно харчене на държавни средства за ненужни командировки на министри зад Океана от 5 до 9 февруари
Премиерът Николай Денков и министърът на защитата Тодор Тагарев няма да пътуват на оповестеното по-рано посещаване на част от държавното управление ни в Съединени американски щати, стана ясно от техни изказвания.

Снощи ротационният министър-председател разгласи, че няма да върви във Вашингтон, закъдето през днешния ден отпътуват трима министри - на финансите, на енергетиката и на стопанската система. " Аз ще остана, с цел да довършим договарянията с аграрния бранш ", сподели Денков. " Всеки министър има какво да разисква, като се върнат ще показват пред медиите какво са свършили и ще се отчетат пред Народното събрание ", отговори той на въпрос какъв е предметът на командировката на министрите в Съединени американски щати. Премиерът не пожела да влезе в конкретика за срещите на министрите, само че даде образец със среща във вторник на енергийния министър с държавния секретар по енергетиката в Съединени американски щати.

В края на предходната седмица към Денков бяха отправени рецензии от ГЕРБ и Движение за права и свободи за ненужно харчене на държавни средства за ненужни командировки на министри в Съединени американски щати от 5 до 9 февруари.

 Министърът на защитата Тодир Тагарив също разгласи, че няма да лети зад Океана, където беше единствено преди седмици. " Двустранните връзки във военната област сред Република България и Съединените американски щати се развиват интензивно и са се трансформирали в партньорство от стратегическо значение.

Основните посоки, в които се развива двустранното отбранително съдействие са: рационализация и повишение на оперативната съгласуемост на българските въоръжени сили; военно обучение и обучение; определяне на трайни военни контакти сред другите структури на типовете въоръжени сили на двете страни. В резултат на засиленото партньорство и съдействие в региона на сигурността и защитата на 28 април 2006 година е подписано за 10-годишен интервал рамково " Споразумение сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата (ССОО) ", с което се основават българо-американски взаимни уреди, на чиято територия се организират взаимните българо-американски и интернационалните учения и тренировки. Отчитайки наредбата на член XXXIV, алинея 3 от ССОО през 2016 година действието на съглашението бе продължено. В рамките на откритото дългогодишно съдействие (повече от 17 години), по линия на ССОО годишно се организират взаимни учения и подготовка, с присъединяване на сили и средства на Съединени американски щати и Р България, които способстват за повишение на оперативната съгласуемост на българските Въоръжени сили. Включването на трети страни (страни-членки на НАТО и партньори) от района в взаимната българо-американска подготовка способства за повишението на доверието и сигурността в района, както и за възстановяване на уменията за работа в интернационална среда при взаимното потребление на полигони и уреди на територията на Република България. По време на Дните за демонстриране на качества се насочат предложения за наличие към високопоставени посетители от изпълнителната, законодателната и локалната власт. В допълнение, Многонационалната бойна група на НАТО, с рамкова страна Италия, основана като част от ограниченията на Алианса за усилена зоркост в отговор на усложнената среда на сигурност в и към Украйна, също е ситуирана на образователен полигон " Ново село ", който също е взаимно българо-американско оборудване.

В резултат на засиления и изчерпателен продан, връзките сред двете страни, са издигнати на качествено ново равнище посредством установяването на Стратегически разговор България - Съединени американски щати. Началото е сложено по време на визитата на министър-председателя на Република България, господин Бойко Борисов в Съединени американски щати на 25 ноември 2019 година и срещата му с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. В Съвместното изказване, направено от администрациите на двете страни, в бранш " Сигурност и защита " е посочено, че България се ангажира да предприеме нужните вложения за рационализация на българските въоръжени сили, в сходство с решенията на Срещата на върха на НАТО в Уелс (2014 година). Също по този начин двете страни ще търсят благоприятни условия за надграждане на съдействието, основаващо се на ССОО, посредством взаимната подготовка на Пътна карта за развиване на двустранното отбранително съдействие в областта на битката с морските, кибер и хибридни закани в района на Черно море. Отчитайки обстановката в района на Черно море, Съединени американски щати приветстват българското предложение за създаване на Военноморски координационен център във Варна, в поддръжка на самодейността на НАТО за приспособено предно наличие. В резултат от постигнатите договорености на 17 декември 2019 година в България е извършена среща сред заместител помощник-държавен секретар Матю Бойс и заместител министър-председател и министър на външните работи Екатерина Захариева, в границите на която е разисквана подготовката на Първата сесия на Стратегическия разговор България - Съединени американски щати, която е извършена на 08 януари 2020 година, с хазаин София.

По време на сесията " Сигурност и защита " е откроено смисъла на подготовката на 10-годишна Пътна карта за последващото развиване на двустранните връзки в областта на защитата. В този подтекст на 06 октомври 2020 година във Вашингтон, министрите на защитата на двете страни подписват " Пътна карта за съдействие в защитата сред Р България и Съединени американски щати (2020-2030 г.). Документът цели да поддържа отбранителното съдействие сред двете страни, ориентирано към противопоставяне на морски, кибер и хибридни закани в района на Черно море.

В интервала 18-19 март 2022 година, секретарят по защитата на Съединени американски щати, господин Лойд Остин III е на посещаване в България, като част от неговата обиколка в Европа (15-19.03.2022 г.), по отношение на провеждането на изключително съвещание на министрите на защитата на НАТО в Брюксел, по отношение на обстановката в Украйна. То е извънредно знаково за двустранните връзки в региона на защитата сред България и Съединени американски щати, поради обстоятелството, че за последните 25 години това е първа аудиенция в нашата страна на равнище секретар на защитата. То също по този начин е израз на уговорката на Съединени американски щати към сигурността в Европа, който е неведнъж доказан в подтекста на съветската инвазия в Украйна. По време на срещата сред министрите на защитата са наранени въпроси, свързани със обстановката в Украйна; укрепването на сигурността в района, в подтекста на подхванатите ограничения за увеличаване на възпиращия и защитителен капацитет на Източния фланг на Алианса; образуваната от България Многонационална бойна група под оперативния надзор на Върховния главнокомандващ на НАТО в Европа; придобиването на нови качества и рационализация на българските Въоръжени сили. От българска страна е подчертано върху усложненията, пред които е изправена във връзка с поддържането на качествата, нужни за обезпечаване на националния въздушен суверенитет, както и за извършване на задачата по защита на въздушното пространство.

На 25 септември 2023 година във Вашингтон е извършена Втората сесия на Стратегическия разговор България - Съединени американски щати, като българската делегация се управлява от заместител министър-председателя и министър на външните работи, госпожа Мария Габриел. В делегацията, съпътстваща госпожа Габриел за присъединяване са включени: министърът на правораздаването, господин Атанас Славов; министъра на нововъведенията и растежа, госпожа Милена Стойчева; министъра на енергетиката, господин Румен Радев; заместник-министъра на защитата, господин Атанас Запрянов; заместник-министъра на вътрешните работи, госпожа Ивелина Дундакова; заместник-министъра на нововъведенията и растежа, господин Георги Ангелов и други публични лица от българската администрация. В дневния ред на панел " Сътрудничество в областта на сигурността и защитата ", където водещо е Министерството на защитата са били прегледани следните въпроси: 1/ Сигурността в района на Черно море; 2/ Отбранителната инфраструктура: Военна мобилност; Многонационална бойна група на НАТО, на територията на Р България; 3/ Кибер сигурност. По време на диалозите са разисквани въпроси свързани с развиването на военната инфраструктура, транспорт и превозване на личен състав и военно имущество (военна мобилност) и Многонационалната бойната група на НАТО, ситуирана на българска територия. Също по този начин са разисквани и опциите на българската отбранителна софтуерна и индустриална база за произвеждане на боеприпаси-отговарящи на стандартите на Алианса. В хода на диалозите е прегледано и съдействието в областта на киберсигурността, както и противодействието на дезинформацията. В тази връзка е подписан " Меморандум за съгласие сред Съединените американски щати и Република България за противопоставяне на задграничното манипулиране на информация ".

В продължение на Стратегическия разговор България-САЩ в защитата, в интервала 09-12 януари 2024 година бях на работно посещаване във Вашингтон за осъществяване на диалози на високо равнище сред представителите на двете страни за задълбочаване на двустранното отбранително съдействие. В рамките на извършените диалози и полемики е доказан уговорката на българската страна да продължи да развива и надгражда двустранното отбранително съдействие със Съединени американски щати, което за България е от стратегическо значение, според 10-годишната Пътна карта, подписана на 06 октомври 2020 година сред министрите на защитата на двете страни във Вашингтон.

Предвид гореизложеното е от изключителна значимост да продължат напъните за надграждане и одобряване на откритите връзки в областта на защитата, което допуска използването на разнообразни платформи и/или формати. Отчитайки идната ротация на държавното управление обаче в работния ми календар не е планувано мое посещаване в Съединени американски щати ", написа Тагарев във Facebook.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР