В края на миналата година Управителният съвет на ОФК Янтра

...
В края на миналата година Управителният съвет на ОФК Янтра
Коментари Харесай

Милен Николов: Вярвам, че с много трудъ и постоянство можем да постигнем хубави неща

В края на предходната година Управителният съвет на ОФК Янтра 2019 (Габрово) назначи Милен Николов за изпълнителен шеф. Задачата пред 31-годишния експерт е да усъвършенства организацията в клуба и построи неговата стройна и устойчива конструкция. След малко повече от месец в управлението на ОФК Янтра 2019 (Габрово) Николов приказва пред sport-gabrovo.com за обстановката в водача в Северозападната Трета лига и визията за развиването на клуба, който празнува своя древен празник предходната година.

- Г-н Николов, добре пристигнали в Габрово. Вече малко повече от месец сте на длъжността изпълнителен шеф на ОФК Янтра 2019. Успяхте ли да се запознаете детайлно със обстановката в клуба?
- Не е загадка, че и преди да дойда тук, имах взор върху нещата в Трета лига. Наясно съм, че пристигам във футболен град, където упованията са огромни. Янтра е клуб с история и обичаи в българския футбол и е обикновено както моите, по този начин и упованията на хората в града да са огромни. Трябва обаче на всички да бъде ясно, че с цел да се случат нещата, които имаме като хрумвания, е нужно самообладание, време и най-много поддръжка. Знам, че това са тривиални неща, които хората не за пръв път чуват, само че в действителност е такава. Няма по какъв начин за малко време да се трансформират толкоз доста и все съществени неща.

- Какво ви накара да приемете тази позиция?
- През последните повече от три години имах опцията да работя в клуб от Първа професионална лига – Витоша (Бистрица), където считам, че освен натрупах скъп опит, само че и в чисто учредителен аспект сътворихме доста хубави неща, които имаха извънредно позитивен резултат върху първия тим и школата. От една страна, насъбраният опит и знанията, а от друга, поканата и доверието, демонстрирано от кмета на град Габрово госпожа Таня Христова. Аз съм млад и упорит човек, който има предпочитание да се развива, тъй че моите визии съответстваха с тези на госпожа Христова. Надявам се, че дружно ще успеем да променим и подобрим обстановката в ОФК Янтра. Ще си разреша да се повторя, само че Габрово е град с обичаи във футбола и има капацитет, който е тъпо да не бъде употребен.

- За да се развие този капацитет обаче са нужни дейности. Какви съответно ще бъдат вашите първи стъпки?
- Първите стъпки бяха направени още в средата на декември, незабавно след Управителния съвет, на който бях определен за изпълнителен шеф. За да имаме триумф, е нужно да има комнуникация сред всички нас – ръководители, треньори, футболисти и родители. Неслучайно направихме среща с всички родители, тъй като техните деца са кръвоносната система на този клуб, те са неговото бъдеще. Ние би трябвало да сме наясно какви са проблемите, с които се сблъскват и те, и техните деца, и да се опитаме да решим допустимо най-вече от тях. Проведохме диалози и с треньорите в школата, с цел да чуем тяхното мнение и забележим от какво се нуждаят. Имах срещи с треньорите на първия тим и футболистите. Основният приоритет, който заложихме пред всички, е закупуването на нова екипировка. За да вървим нагоре, с цел да се развиваме, с цел да имат самочувствие и деца, и треньори, и футболисти, че са част от сериозен и упорит клуб, е нужно да изградим клубна еднаквост. Тя обаче ще пристигна, когато от най-малкия до най-големия футболист са облечени по еднакъв метод и всички знаят, че принадлежат към клуб с история, който се грижи за тях. След това ще се опитаме да осигурим спомагателен брой подготвителни принадлежности и топки, да се фокусираме върху подобряването на подготвителния развой, повишението квалификацията на треньорите, образования и прочие Всичко това може и ще се случи, само че няма по какъв начин да стане от през днешния ден за на следващия ден.

- Няма по какъв начин да не сте чули за една от огромните болки на футболните хора в града – Габрово губи доста фрагменти, които си потеглят в търсене на по-добро място за развиване. Какви дейности ще предприемете, с цел да ги задържите?
- Да, това е едно от първите неща, които ми направиха усещане при диалозите с родителите. Този факт е още по-неприятен, като се има поради, че Габрово е посочил неведнъж през годините, че може да изкарва футболисти освен на национално, само че и на интернационално равнище. Дори и сега три локални момчета се подвизават на най-високо равнище у нас – Мартин Райнов и Станислав Иванов в Левски и Християн Василев, с който сме работили три години във Витоша (Бистрица). Би било отлично, в случай че тази наклонност – да има момчета от Габрово в Първа лига и националния тим, освен се резервира, само че и се ускори, обаче не с деца, избягали от Габрово, а развили се и излезли от школата на Янтра. Като оставим настрани всичко това, което изброих – екипировка, образования, нови подготвителни принадлежности и топки, огромната ни цел е да изградим още едно подготвително игрище. На всички ни е ясно, че няма по какъв начин с 4-5 тренировки седмично по един час, освен това в множеството случаи на половин терен, нито да задържим децата, нито пък да ги превърнем в качествени футболисти. Тук желая да прибавя, че наред с качествените футболисти, ние желаеме да изградим и стойностни персони. В тази връзка ще подготвим и честен кодекс, правила за държание на треньори, деца и родители. Последните доста добре виждат каква е обстановката сега и защото желаят най-хубавото за своите деца, търсят всевъзможни разновидности. Напълно разбираеми са дейностите им от тяхна позиция. Ние ще се опитаме, помагайки на децата, да помогнем и на тях, тъй като пътуването до различен град значи загуба на време, финанси, нерви. Ние би трябвало да създадем по този начин, че те да бъдат щастливи тук, да дават парите си за Янтра и града. Предоставим ли им тази опция, съм сигурен, че ще откликнат с удоволствие, защото на тях едва ли им е прелестно, от една страна, да пътуват непрекъснато до Плевен, Велико Търново, Стара Загора или София, а от друга, да са надалеч от децата си. Базата е значима, само че без първокласен подготвителен развой, а аз бих го нарекъл даже и обучителен, няма по какъв начин да има развиване. Затова сме декларирали пред родителите желанието си да поканим и водещи експерти от страната и чужбина, наши близки и познати, които се занимават с футбол, с цел да се срещнат с работата на децата и техните треньори и с процесите в клуба, като по-късно споделят своите усещания и дадат своите рекомендации. Периодично ще бъде викан и експерт, който ще има функционалността на методист и шеф на ДЮШ, а когато имаме и финансовите благоприятни условия, ще назначим човек на този толкоз значим пост.

- Това ли ще бъде главното, върху което ще се фокусирате?
- Габрово, а и други огромни регионални центрове, които през днешния ден не се намират в най-цветущото си състояние, постоянно са разчитали главно на локални играчи. Ядрото на тима би трябвало да бъде от юноши на клуба, които, дружно с няколко положителни външни играчи, да покачат класата на тима. Целта на Янтра би трябвало да бъде даване на положителни условия за подготовка и развиване на локални фрагменти, които да влизат в мъжкия футбол, а по-късно да търсят развиване в по-големи тимове и на по-голяма сцена. Няма по какъв начин да чакаме да станем първенци на България или пък да участваме в европейските клубни шампионати. Трябва доста тъкмо и ясно да определим целите си и да изградим програмата, по която да ги следваме и осъществяваме.

- И през днешния ден много момчета от представителния тим са артикул на школата. Като стана дума за мъжете, почитателите в града са в приповдигнато въодушевление, защото отборът е първи с 4 точки преднина пред втория Севлиево. Можем ли да мечтаем за завръщане в професионалния футбол?
- Наясно съм, че след толкоз дълги години надалеч от професионалния футбол, Янтра и Габрово имат опцията да се завърнат там, където им е мястото. Конкретна цел пред футболистите не е поставяна нито лятото, нито в този момент. Всичко досега е реализирано с помощта на техните чисто човешки и футболни качества. Ние можем единствено да адмирираме свършеното от тях и треньорския екип в лицето на наставника Николай Василев и помощника му Искрен Писаров. В момента Янтра не може да се съпоставя като условия и бюджет с други водещи клубове в Трета лига. Момчетата би трябвало да играят на първо място за себе си и за удоволствието, което изпитват. Убеден съм, че в случай че спечелим групата, всеки един от тях ще изпита необикновено възприятие на горделивост и задоволство от обстоятелството, че е част от състава, върнал Янтра в професионалния футбол след толкоз дълго спиране. Без значение какво ще се случи в края на сезона обаче, най-важното е през пролетта клубът и всеки един, който е част от него, да загърби проблемите и персоналните си ползи в името на положителното бъдеще на Янтра.

- За край какво бихте споделили на последователите на футбола в града, които много изтърпяха в последните години?
- Бих ги призовал само за религия и поддръжка. Хората са привикнали да слушат напразни обещания и да бъдат разочаровани, по тази причина аз нищо няма да им давам обещание, като ще ги помоля само за време и самообладание, с цел да можем да ги изненадаме. Мисля, че последователно в идващите месеци ще се случват неща, които да дават признаци за оптимизъм по отношение на бъдещето на клуба. За да се случи това обаче, всички ние, управление, треньори, футболисти, деца, почитатели, родители, имаме потребност от поддръжка и положително отношение. Вярвам, че с доста „ трудъ и неизменност “ можем да реализираме хубави неща.

Снимка: sport-gabrovo.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР