В края на миналата година бяха обнародвани промени в правилника

...
В края на миналата година бяха обнародвани промени в правилника
Коментари Харесай

Нова година - нови проблеми пред Фонда за лечение на деца

В края на предходната година бяха обнародвани промени в правилника на Фонда за лекуване на деца, които трябваше да сложат малко ред в хаоса, заплетен при ръководството на някогашния шеф Владимир Пилософ, и да създадат административните процедури за болните деца и фамилиите им малко по-човеколюбиви.

По всичко наподобява обаче, че огромна част от съществуващите проблеми остават, а за похлупак се заформят и нови тествания пред фонда и децата, които аплайват за финансиране на лекуването им у нас и в чужбина.

Фондът е претрупан да прави поръчка за 20 000 произведения

В опит да реши действителен проблем с покупката на медицински произведения, здравното министерство вмени на фонда организирането на публични поръчки за тях. Досега правилникът на фонда не позволяваше той да заплаща за произведения, които са купени без социална поръчка. Частните лечебни заведения обаче по закон не са длъжни да провеждат публични поръчки, даже за действия, финансирани с публични средства (от държавния бюджет или бюджета на НЗОК). Така една група деца, главно с ортопедични проблеми, остана без опция за финансиране от фонда, защото единствените екипи, които могат да им оказват помощ у нас, работят точно в частни лечебни заведения и по-специално в “Токуда “.

За да не бъдат дискриминарани дребните пациенти съгласно собствеността на болничното заведение, в която се лекуват, се стигна до предлагането фондът да купува изделията въз основата на поръчките и досегашните потребности на всички лечебни заведения, искащи да работят с него. Така за следващ път беше пропиляна опцията въпросът да се реши генерално като покупката на тези консумативи бъде трансферирана в здравната каса, която има доста по-големи благоприятни условия да наложи правила, по които да заплаща изделията и да управлява този сив бизнес. Вместо това със задачата беше претрупан фондът, като съгласно доста някогашни и сегашни членове на Обществения му съвет, организирането на сходни търгове е непостижимо за него.

“Говори се, че тази социална поръчка ще е за 20 000 позиции. Хубаво, ще се направи социална поръчка за тях и на идващия ден ще пристигна дете, което се нуждае от друго здравно произведение, което не попада в поръчката. Какво вършим тогава? “, разяснява пред Mediapool Десислава Хурмузова от самодейността “Спаси, подари на... “, която е някогашен член на публичния съвет и участваше в работната група за промени в правилника.

Действително пазарът предлага огромно многообразие от медицински произведения, част от които са характерни и извънредно рядко употребени за избрани редки случаи. Пациентите на фонда в огромната си част обаче са точно такива “редки случаи “ и това слага под въпрос бъдещото доставяне на лечебните заведения с медицински произведения и лекуването на децата.

Журналистът Мария Чернева, която е настоящ член на Обществения съвет на фонда, също счита, че централизираните публични поръчки не са положително решение. В своето мнение към измененията, тя показва, че “електронните търгове са най-хубавият вид за излизане от проблема с медицинските произведения и би трябвало да се заложат като опция в правилника “. Това обаче не се случи.

Въпреки че с измененията в правилника беше одобрен механизъм, по който да не бъдат наранени децата, нуждаещи се от медицински произведения, до организирането на централизираната социална поръчка, проблемите към този момент са налице. С измененията се разрешава частните лечебни заведения да си набират нужните им консумативи от друга болница, която ги е купила по реда на Закона за публичните поръчки. Тази мярка обаче също не се оказва задоволително работеща, защото лечебните заведения вършат поръчки само за консумативите, прилагани за личните им лечебно-диагностични действия и е малко евентуално да купят произведение, което не могат да употребяват.

Дарения към този момент се набират и за лекуване у нас

Неуредиците и битката за превъзходство с заплащането на медицинските произведения сътвориха прецедента дарителски акции към този момент да се вършат освен за лекуване в чужбина, само че и за лекуване у нас. Допреди това най-малко децата бяха пощадени от нуждата да събират десетки хиляди левове за скъпи медицински консумативи, които не се покриват от здравната каса, защото фондът ги плащаше.

Сред потърпешвите е и 13-годишната Людмила Минева, която се нуждае от животоспасяваща интервенция и слагането на специфични винтове за изправяне на гръбначния й дирек. До момента с дарителска акция са събрани половината от нужните 40 000 лв. за скъпите медицински консумативи, а с цел да бъде сполучлива интервенцията, би трябвало да се извърши до края на януари.

Причината фондът да откаже финансиране за Люси е точно, че болница “Токуда “, където се организира най-съвременното допустимо лекуване у нас, не организира публични поръчки за консумативите и по тази причина момичето е ориентирано към четири други лечебни заведения, които работят по Закона за публичните поръчки, само че не правят сходна операци.

Прозрачност с граници

С обнародваните промени здравното министерство се отхвърля от в началото оповестеното си извънредно противоречиво желание да забрани медийните изяви на членовете на Обществения съвет. Министерството на здравеопазването искаше да ограничи медийните изяви на членовете на Обществения съвет и единствено особено акредитиран човек дава информация за работата на съвета и то след авансово координиране. На всички останали се забраняваше да дават информация и бяха застрашени от премахване, в случай че го създадат.. В последна сметка обаче министерството се е отказало от възбраната на изяви и глобите за тях и оставя единствено фигурата на представителя, която да дава информация за работата на фонда. Причината за отстъплението евентуално е бурната реакция и обвинявания в цензура от страна на членове на Обществения съвет и цивилен организации.

И при тези промени в правилника обаче работата на фонда остава мощно непрозрачна, откакто в края на 2016 година http://www.mediapool.bg/fondat-za-lechenie-na-detsa-veche-raboti-iztsyalo-na-tamno-news257097.html бе отстранен регистърът, в който можеше да се наблюдава придвижването на подадените заявки за лекуване - какъв брой случая чакат за разглеждане, какъв брой са решени и така нататък Системата за следене беше затворена и в този момент родителите могат да наблюдават само придвижването на личните си заявки.

Въпреки, че Министерство на здравеопазването “приема по принцип “ да се върне публичността на регистъра, това не е отразено в крайните промени.

Старите проблеми остават

И след измененията се резервират доста от съществуващите сега проблеми във Фонда за лекуване деца като да вземем за пример усложняването на процедурите и удължаването на пътя на детето с спомагателни мнения от лечебно-контролни комисии, консилиуми и прочие.

Това разрешава лечебно-контролни комисии да самонасочват деца за лекуване в личните им лечебни заведения без потребност от глоба на външен специалист. Тези комисии се състоят от лекари, които работят в едно лечебно заведение и от време на време едните се намират в йерархическа връзка с другите, а това основава предпоставки за взимане на решения под напън.

С измененията беше пропусната опцията и да се регламентира по-прецизно процедурата по издаването на формуляри S2, нужен за лекуването на децата в страни от Европейски Съюз. След като дълго време формулярът беше издаван непосредствено от шефа на фонда, само че още веднъж без експлицитна законова наредба, в този момент това се прави от здравното министерство и НЗОК, въз основа на решенията на Обществения съвет на фонда. Липсата на експлицитна законова наредба основава предпоставки за закъснение на издаването на формулярите и надлежно заминаването и лекуването на деца в непознати клиники.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР