В края на месец юни от Боинг са се сблъскали

...
В края на месец юни от Боинг са се сблъскали
Коментари Харесай

Боинг се сблъска със сериозен проблем преди първите полети на корабите Старлайнър

В края на месец юни от Боинг са се сблъскали със сериозна особеност по време на тест на системите за спешно избавяне на корабите “Старлайнър ”, заяви Арс Текника. По време на изключването на моторите настъпил нежелателен теч на гориво.

Пак по данни от Арс, от Боинг са уведомили НАСА, че са намерили допустимо решение на казуса, при който няма да се постанова скъпоструваща и продължаваща дълго трансформация на галактическите кораби. По предварителна информация казусът няма да отсрочи първия безпилотен тестов полет, само че може да докара до отлагания при полета с астронавти на борда.

Напомням на читателите, че Боинг и СпейсЕкс са двете частни компании в Съединени американски щати, които преди няколко години бяха натоварени със задача да транспортират хора до “Международната галактическа станция ” след приключването на програмата “Космическа совалка ” на НАСА. И до момента в който СпейсЕкс изиска от американската организация близо $2.6 милиарда $, съперникът в лицето на Боинг бе финансиран с $4.2 милиарда. 

Очевидно парите не са всичко на този свят, откакто СпейсЕкс е съвсем в подготвеност за първия си безпилотен тест, а компанията вече започна да извършва норматива си за полети на ракети “Блок 5 ” (тази заран рапортувах, че второто изстрелване на ракета от тази вид приключи с успех). Първият транспортен съд “Крю Драгън ” е на космодрума Кейп Канаверал, а подготовката за полета му тече с цялостна мощ. Междувременно Боинг не престават да се бавят и да не се оправят в период. Ако има нещо, в което те са по-добри от Мъск, то е, че се оправят по-добре с бюрокрацията на НАСА. Може би по тази причина НАСА наподобява да има повече доверие на Боинг, а не на СпейсЕкс. Същинският въпрос, който би трябвало да си зададем, е: би трябвало ли бюрокрацията да продължава да е решаваща? Ще продължи ли НАСА упорства Боинг да са първи освен това състояние? Времето си тече, а от 2019-та година Русия ще спре да транспортира американски астронавти до МКС по този начин или другояче, без значение дали има подготвен транспортен съд или не. 

Дошъл е моментът, в който би трябвало да бъде даден приоритет на тези, които извършват работата си отговорно и в период.  

 

На фотографията: по-рано през годината техниците на Боинг прикачиха галактическия транспортен съд “Старлайнър ” към топлинния щит, който ще го защищава по време на навлизането в атмосферата. Photo credit: Boeing

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР