В края на есента турските курорти по крайбрежието се запълниха

...
В края на есента турските курорти по крайбрежието се запълниха
Коментари Харесай

Наплив на европейски пенсионери в турските курорти за прекарване на зимата

В края на есента турските курорти по крайбрежието се запълниха с европейски жители, основно пенсионери. Съчетаване на почивката в хотелите по средиземноморското крайбрежие, където към момента може да се къпят в морето, и на лечебните процедури в спа центровете е привлекателна опция за превозване на зимата на топло и по-икономично спрямо доста европейски страни.

Това уточни доктор Шебнем Акман Балта от Асоциацията на младите предприемачи (ТЮГИАД).

Предпочитани преди всичко са спа комплексите, които са включени в системата на здравния туризъм за задграничните жители, откъдето идват обилни приходи.

По данни на турската Асоциация на експортьорите през 2021 година по линия на здравния туризъм в Турция са обитавали 643 хиляди пациенти. Приходите от тях са били в размер на 1,6 милиарда $.

Само през първите шест месеца на актуалната година е реализирано 71 % нарастване на приходите.

През 2023 година се чакат 1,5 млн. пациенти от чужбина. 

Съчетаването на опциите за лекуване и рехабилитация, с които разполага Турция, както и изискванията, които предлага за туризъм и отдих, притеглят европейците. В същото време постъпленията, които прави обособен клиент по системата на здравния туризъм, са много по-значителни спрямо тези на елементарния екскурзиант, сподели представител на туристическата асоциация в Анталия.

Туристическите компании, спа комплексите и хотелите провеждат стратегии за отдих и лекуване особено за пенсионери от европейските страни и им оферират преференциални цени, които стартират от 18 500 турски лири (1000 евро) за двумесечна отмора.

Общо 152 хотела в Анталия оферират такива стратегии.

Търкиш еърлайнс и частната самолетна компания Пегасус извършват директни полети от европейските столици до курортните центрове Измир, Анталия, Бодрум, Мармарис, които работят и през зимния сезон. Освен в Турция европейските жители имат опция да почиват и да се лекуват и в така наречен Севернокипърската турска република, която също развива здравен туризъм, означават от сектора.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР