В края на деня днес министърът на регионалното развитие и

...
В края на деня днес министърът на регионалното развитие и
Коментари Харесай

Изчезнал е изходният програмен код на ТОЛ системата в АПИ

В края на деня през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков заяви пред медии, че е открита липса а така наречен първоначален код на електронната системата за събиране на пътни такси по републиканската пътна мрежа.

Своевременно министърът е сезирал Държавна организация „ Национална сигурност “

Цеков добави, че вътрешният одит в АПИ е разкрил, че изходният код е бил предаден от изпълнителя на поръчителя посредством протоколи за приемане и предаване на CD диск и USB портативна флаш карта, надлежно през 2018 и 2019 година.

Първоначално изпълнителят е предал на АПИ ключа за електронната система за винетките, а на идната година – и този за тол таксите. В момента обаче те не са налични в АПИ..

След приемане на отчет от ръководителя на Агенцията за „ Пътна инфраструктура “ от Министерството на районното развиване и благоустройство, министър Цеков осведоми Държавната организация за национална сигурност, че изходният код не е разполагаем в организацията  и няма информация за мястото на предпазване или лицето, което го пази. В този подтекст, Андрей Цеков изиска подпомагане от организацията за инспекция, защото националната система за таксуване е част от националната сигурност на страната.

„ ТОЛ системата, за която страната е платила 180 млн. лева и която би трябвало да бъде както софтуерно, по този начин и хардуерно благосъстоятелност на българската страна, на процедура не се управлява сега от страната “, акцентира районният министър и разяснява, че това не разрешава организацията да има проследяемост и надзор върху системата, тъй че да може да събира дължимите тол такси.

Също по този начин, министърът осведоми, че сега единствено разработчикът на системата има достъп до нея, макар че в контракта е категорично посочено, че изходният код би трябвало да бъде възложен на страната.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР