В края на април инженерите премахнаха черните покрития на индивидуалните

...
В края на април инженерите премахнаха черните покрития на индивидуалните
Коментари Харесай

Вижте голямото огледало на телескопа Джеймс Уеб!

В края на април инженерите отстраниха черните покрития на самостоятелните плочки, които построяват 6.5-метровото огледало на галактическия телескоп “Джеймс Уеб ”. Така за пръв път огледалото на този телескоп, правоприемник на “Хъбъл ”, ни се разкри в цялостния си искра!!!

Не ви наподобява на огледало ли? Огледало е, само че няма да отразява светлина във забележимата, а в инфрачервената област на електромагнитния набор! Обикновено огледало не би ни правило работа, само че пък огледало с покритие от злато е най-идеалният вероятен вид. Да, фактически тези самостоятелни плочки са покрити със злато, само че не толкоз доста, колкото може би си мислите. За една плочка са нужни единствено три грама злато, а дебелината на златния пласт е елементи от микрометър. Понеже телескопът “Джеймс Уеб ” ще работи в инфрачервената област, а не във забележимата, някои консервативни учени считат, че сравнението му с “Хъбъл ” е пресилено. Това обаче не трансформира обстоятелството, че “Джеймс Уеб ” ще е най-големият телескоп, изведен в космоса и че за него са положени изключителни старания. Няма никакъв спор, че с началото на работата си “Джеймс Уеб ” ще докара до огромна гражданска война в астрономията, също както и “Хъбъл ” докара до такава. Така че “Джеймс Уеб ” въпреки всичко е нравствен правоприемник на “Хъбъл ”.

Диаметърът на огледалото основава компликации – няма толкоз огромна ракета, която би го побрала цялото. Затова огледалото ще лети сгънато и ще се се разгърне сходно на цвете едвам откакто “Джеймс Уеб ” бъде позициониран във втората точка на Лагранж, област от космоса, ситуирана на 1.6 милиона километра от Земята. Понеже “Джеймс Уеб ” ще се намира толкоз надалеч, би било по-трудно да бъде ремонтиран от астронавти при положение на повреда, тъй че ще се наложи автоматиката да извърши своите задания ослепително.

За да сме сигурни, че всичко ще мине наред, през идващите месеци телескопът ще бъде подложен на редица тествания. Ако всичко мине по проект, “Джеймс Уеб ” ще бъде прикачен към горна степен на ракета “Арина 5 ” и ще излети през 2018 година от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Не остава още доста време! Когато “Джеймс Уеб ” полети, той ще е в положение да следи невиждани до този миг обекти от далечния космос за земните астрономи. Той ще изследва спектралните характерности на най-ранните галактики от най-ранната Вселена, ще учи раждането на звезди и екзопланети, даже ще ни разкрие свойствата на луни на далечни небесни тела от нашата лична Слънчева система!

Няма спор – живеем в доста вълнуващи времена. Вероятно тази фраза се е трансформирала в факсимиле от толкоз доста повторение на страниците на уеб страницата, само че без значение от носталгията, която неведнъж изпитваме към предишното, към първите астронавти, първите луноходи и галактическата совалка, няма спор, че космонавтиката се намира в своя златен интервал.

За повече информация по отношение на Джеймс Уеб: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР