В края на 2020-та година община Велинград получи покана, чрез

...
В края на 2020-та година община Велинград получи покана, чрез
Коментари Харесай

Велинград представя българските великденски традиции в Хърва...

В края на 2020-та година община Велинград получи покана, посредством Посолството на България в Загреб, за присъединяване в интернационално ревю „ Великденското яйце в очакване на Великден – 2021” в град Биеловар. Идеята на уредниците от общината и Историческия музей в хърватския град е да събере на едно място и покаже разнообразието от обичаи за Великден на държавите-членки на Европейски Съюз. Всички 27 страни вземат участие в ревюто. 7 от тях показаха свои експонати на великденски яйца, а останалите - традиции, свързани с християнския празник.
В центъра на експозицията е признакът на град Биеловар – непокътнато великденско яйце от втората половина на XV век.
Велинград показва 10 прелестни писани яйца, експонати на Историческия музей. Пандемичната конюнктура попречи на реализирането на първичната концепция за осъществяване на майсторска проява по време на ревюто, което бе намерено през днешния ден, и ще продължи до 9 април.
В каталога на ревюто е отделено особено място за велинградските обичаи и техниката за изписването на яйца с восък и химикалка. Събитието бе почетено от госпожа Генка Георгиева - ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Хърватия, и Никола Николов, консултант в посолството, който е родом от Велинград.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР