В комшията гори, а ние може би сме единственият парламент

...
В комшията гори, а ние може би сме единственият парламент
Коментари Харесай

Историята се прави от последователните. Ключовата роля на ДПС

„ В комшията гори, а ние може би сме единственият парламент в Европа, който към момента няма позиция. Не можем да се вършим, че нищо не се случва “.

Денят е 24 февруари 2022 година Няколко часа по-рано съветският президент Владимир Путин е прегазил всички интернационалните червени линии, разпореждайки инвазия на съветски войски в самостоятелна Украйна. Българският парламент обаче се занимава не с войната, избухнала на безусловно няколко стотин километра от страната ни, а със разногласия по бюджета. Докато ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ не приземява останалите политически сили с нагоре цитираното изявление. Слагайки край както на разногласията в зала за „ алинеи, точки и запетаи “ по бюджета, по този начин и на течащите подмолно кавги в ръководещото тогава болшинство, поради които Народното събрание към оня миг още няма призната позиция за нашествието в Украйна.
-->
Така, след намесата на Движение за права и свободи, Народното събрание утвърждава декларация, с която осъжда дейностите на Русия, спасявайки страната ни в последния миг от срама да се окаже единствената евроатлантическа страна, неприела сходна декларация.

Година и половина по-късно политиците и партиите, пробващи да си припишат заслугата за признатата тогава позиция на българското Народно заседание са доста. Както стана ясно и при визитата в четвъртък у нас на украинския президент Володимир Зеленски, пред който неколцина се пробваха да се изкарат основатели на позицията на Народно събрание. Фактите обаче са ясни, както означи и ръководителят на Движение за права и свободи при срещата със Зеленски на управлението на групата на Движението и депутатите, подписали признатата този четвъртък от Народно събрание декларация, подкрепяща участието на Украйна в НАТО – самият Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Филиз Хюсменова. „ Движение за права и свободи е повода и е в основата тогава на 24 февруари Народното събрание да одобри декларация, осъждаща военната експанзия на Русия против Украйна. Както естествено и за последната декларация в Народно събрание, в която показваме поддръжката на България за участие на Украйна в НАТО “, уточни пред Зеленски Карадайъ.

Участието на придвижването във всички дейности на Народно събрание, свързани с поддръжката на България за Украйна, както и решаващата му роля във всяка стъпка, спазваща евроатлантическата ориентировка на страната ни, надалеч не е инцидентно. Движение за права и свободи е единствената парламентарна групировка, която още при започване на Прехода разгласи, че пътят на страната е към участие в Европейски Съюз и в НАТО. Заявка на създателя и тогавашен водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, която към оня миг изглеждаше нереализуема, само че е действителност за страната ни към този момент близо две десетилетия.

На този декор, напълно естествено, Движението играе ролята на стожер по евроатлантическия път на страната, стоешком обичайно зад всички свързани с това начинания. А те са голям брой, като последните пет - единствено от старта на войната до момента. В това число влизат и основните решения на Народно събрание от четвъртък, импортирани точно по самодейност и с подписите на депутати от Движение за права и свободи – декларацията, подкрепяща участието на Украйна в НАТО и двете решения за продажба на оборудването за АЕЦ „ Белене “ на страната и оказване на военна помощ.

Все стъпки, показващи ясно и изрично позицията на страната ни във връзка с войната – против агресора и в поддръжка на жертвата. Подобно на всички останали евроатлантически страни. Или както Володимир Зеленски означи по време на визитата си, благодарейки на България – „ от светлата страна на историята “. Позиция, реализирана до голяма степен с помощта на поредната политика и дейности на Движение за права и свободи. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР