В комисията ЛИБЕ имаме български евродепутати и те са гласували

...
В комисията ЛИБЕ имаме български евродепутати и те са гласували
Коментари Харесай

Мария Габриел: 90 милиона са фалшивите профили във Фейсбук

В комисията ЛИБЕ имаме български евродепутати и те са дали своят вот за кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски основен прокурор, изясни в предаването „ Лице в лице ” по БТВ еврокомисарят Мария Габриел.

" Да имаме европейски прокурор за първи път значи още един път да повдигнем тематиката за върховенството на закона и справедливостта, за битката с измамите – Данък добавена стойност или еврофондове. Съвсем обикновено е този спор да провокира и страсти ", означи още Мария Габриел.

По думите й има двама почтени претендента и няма нищо по-демократично от това да бъде определен един след гласоподаване в европейския парламент, само че тя изрично означи, че България не се опасява от Кьовеши.

Относно битката с дезинформацията Мария Габриел изясни, че за последния месец Гугъл е премахнал на 46 хиляди рекламни профили в Европейски Съюз. Англия, Естония и Румъния са водещите страни с подправени профили, съобщи тя.

57% от европейците се осведомят за събитията от интернет. " Facebook ", " Google " и " Туитър " непринудено подписаха първия по рода си кодекс за положителни практики в битката с дезинформацията онлайн и към този момент се разгласяват първите месечни отчети на трите колоса.

Еврокомисарят акцентира на това, че доста деликатно са декларирали каква информация желаят да получават и коя информация да се следи, с цел да не се прекрачват тези граници.

Габриел съобщи, че счита че би трябвало да се навлезе по детайлно в тематиката – да бъде изследвано спонсорираното наличие, да бъдат обсъждани идентификациите на рекламите на даден уебсайт.

" Сега към този момент ще бъде изследвано освен кой популяризира и къде, само че и кой заплаща за тази реклама ", означи еврокомисарят.

Тя изясни, че е доста значимо да може в действително време да се наблюдава една подправена информация, от кое място идва и дали тя има връзка с европейските избори и може по някакъв метод да им повлияе. Мария Габриел разяснява, че доста би и се желало да има фактчекъри от всички страни на Европейски Съюз, които да могат да откриват подправените вести в обществените мрежи доста бързо.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР