В Клиниката по педиатрия към УМБАЛ Свети Георги“ ЕАД в

...
В Клиниката по педиатрия към УМБАЛ Свети Георги“ ЕАД в
Коментари Харесай

Терапия с изкуство прилагат в Детската клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

В Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД в Пловдив ползват на дребните пациенти терапия и лекуване с изкуство . Идеята е да се сътвори подкрепяща среда на другарство сред децата със специфични просветителни потребности /СОП/ и връстниците им от учебните заведения по изкуства посредством основаване на нови модели на работа за интеграция на хората с увреждания.

Екип от преподаватели, психолози и създатели се сплотява за постигнане на задачите посредством средствата на театралните и приложни изкуства . Адаптират се текстове на обичаната приказката „ Малката нимфа “. Творческият развой по основаването на едноименната постановката тече интензивно в ателието на учебното заведение по театрални изкуства, в които деца със СОП, дружно с връстниците си от гимназията основават декори и костюми за първото по рода си зрелище , в което дружно ще се качат на сцена.

Докато в музикалното учебно заведение вървят подготовки за музикалния акомпанимент на постановката, в мобилното Ателие по приложно изкуство в УМБАЛ „ Свети Георги “ стартира подготовката на поканите за представлението, което при започване на лятото ще зарадва пловдивчани.

Болничните стаи са превърнати в пространство за изкуство, където децата работят с преподаватели и възпитаници . Ръководител на арт ателието е Ивелина Петрова – художник, арт терапевт от 2015 година година в университетската болница. За нея няма непознати техники на образните и приложни изкуства и признава, че изкуството оказва помощ за прочувствената поддръжка на боледуващите деца и техните родители. Така през годините клиниката трансформира образа си и средата става по-цветна с витражи и рисунки на приказни герои по стените.

Поканите , които са били основани от пациентите на Клиниката по педиатрия, ще доближат до пловдивчани като нито една от тях няма да се повтаря. Всички те ще са разнообразни и доста цветни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР