В Клиниката по кардиология в УМБАЛ Александровска“ вече работи ултрамодерен

...
В Клиниката по кардиология в УМБАЛ Александровска“ вече работи ултрамодерен
Коментари Харесай

Александровска болница вече разполага с ултрамодерен ехокардиограф

В Клиниката по кардиология в УМБАЛ „ Александровска “ към този момент работи ултрамодерен мултифункционален ехограф за диагностика на сърцето.

Освен класическа детайлна оценка на сърдечните клапи, на сърдечната морфология като цяло и на сърдечната функционалност, новият уред разрешава проучване на всеки сектор от сърдечния мускул, който може да бъде обиден от исхемична болест на сърцето, от възпалителни болести и други

даваАпаратът е мултифункционален и дава опция за 4D ехография, контрастна ехография, трансезофагеална ехография (ТЕЕ), стрес ехография, висок клас доплер-сонографско проучване за разбор на кръвоносни съдове (каротидни и феморални артерии), диагностициране на аневризми, премерване на скоростите на кръвния поток и размера на съдовете.

Новата инсталация е обезпечена от Медицински университет – София за научни цели, както и за образование на младите лекари и на студентите по медицина.

„ Наличието на 4D алтернатива значи, че апаратът е от експертен клас с висока разграничителна дарба и дава опция да се прави качествена и прецизна оценка на анатомията и функционалното положение на съдовете и сърцето, изясни завеждащият отделението по „ Ангиология, флебология, ендоваскуларно лекуване и лекуване на периферносъдова болест “ в Клиниката по кардиология на УМБАЛ " Александровска " доцент Светлин Цонев. С него получаваме обемни триизмерни облици и наблюдаваме в динамичност промени в клапите, структурни промени в сърдечния мускул, величина и функционалност на сърдечните кухини (т.нар. кинетика) и прочие “

Специалистът уточни, че няма противопоказания за проучване на сърцето с ултразвук - може да се ползва за ранна и точна диагностика на сърдечносъдовите болести, за динамично следене хода на заболяването, за надзор на инвазивни операции и за мониториране на лекуването. Методът е безвреден, неинвазивен, неусетен, няма нездравословно излъчване, наличен е и евтино.

„ Тази най-нова ултразвукова технология, нар. деформационна, не замества ангиографското проучване, само че ориентира значително за съществуването на съдови промени в изследваната зона и за нарушавания във функционалността на сърдечния мускул, тъй че ултразвуковото проучване не може да размени на 100% инвазивното проучване, само че разрешава да се уточняват показанията за него “ – посочи доцент Цонев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР