В казуса с изгонените руски дипломати не става дума за

...
В казуса с изгонените руски дипломати не става дума за
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Управляващият ни елит предава националните ни интереси

" В проблема с изгонените съветски дипломати не става дума за шпионаж. Става дума за това, че България е употребена като опитно зайче и пушечно месо ", по този метод някогашният енергиен министър и едно от емблематичните лица в Българска социалистическа партия Румен Овчаров разяснява ескалацията на напрежението по оста София – Москва.

" Така, както на 27 април бяхме употребявани като пушечно зайче, с цел да видят останалите страни, какво ще се случи, в случай че България спре да заплаща съветския газ, по този начин както искаше Русия, с цел да може да се ориентират останалите страни. Ние направихме опит. Отстреляха ни”, безапелационен е той.

„ Никоя от огромните сили не ни брои. Нашият ръководещ хайлайф дотам е клекнал, че към този момент за трети път в границите на три месеца предава националните ни ползи. Първият беше с контракта за газа с „ Газпром”. Сега с изключение на, че нямаме контракт за газ за цялата зима, което се случва за пръв път от 1998 година, когато отново бяхме в едно такова състояние”, безапелационен е той.

Според него Лондон и Вашингтон се пробват да понижат наличието на руснаци в дипломатическите задачи в Европа.

" Има едно неписано предписание - петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност имат малко по-големи представителства ", съобщи Овчаров.

" Не мисля, че изгонването на 70 дипломати на един от непрекъснатите пет членове на Съвета за сигурност е нещо дребничко, което можем да пропуснем около себе си. Вие вярвате ли, че може да са работили против националния ни интерес? Това е толкоз смешно, че не си коства и да го обсъждаме. Разбрахте ли каква е броя на съветските дипломати в България? Министърката дала отговор – 32-ма. Плюс още 8 в консулствата – 40”, уточни той.

И добави: „ Ние гоним 70 души. Месец преди този момент госпожа министърката на външните работи афишира, че в България има 40 български дипломати. По думите на госпожа Елена Поптодорова – са останали още 40. Извинявайте, по какъв начин става тази работа? Питате ме никой ли не работи против ползите на България. Половината от останалите са чистачки, фризьорки, секретарки, водачи. Защо не ги хванем и не ги арестуваме – те нямат дипломатически статут. Какво пречи да ги вкараме в българския съд? Очевидно нямаме доказателства”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР