Министерството на отбраната предприема комплексен подход за преодоляване на проблема

...
Министерството на отбраната предприема комплексен подход за преодоляване на проблема
Коментари Харесай

Атанас Запрянов: Казармата няма да се връща

Министерството на защитата подхваща сложен метод за превъзмогване на казуса с некомплекта във въоръжените сили. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в отговор на журналистически въпрос, откакто организира видеоконферентна връзка с националните командири на българските контингенти, участващи в задачи и интервенции на НАТО и Европейски Съюз в Босна и Херцеговина, Косово и Ирак. Информация за брифинга беше публикувана от пресцентъра на Министерството на защитата.

По думите на Запрянов се чака модернизацията на техниката и въоръжението, общественият пакет, повишението на заплатите и издигането на престижа на военната специалност да доведат до по-голям интерес към работа в армията.

Той уточни също, че не се обмисля връщане на наборната работа, в отговор на въпрос по тематиката, откакто на 12 април беше декларирал, че се обмисля идея за връщане на казармата, само че още няма политическо решение за това. Запрянов сподели още, че се подхващат сложни ограничения и за попълването на запаса, само че в случай че те не сработят, може да се наложи наложително да минават военна подготовка някои категории държавни служители - от системата на националната сигурност, Министерство на вътрешните работи, правосъдната система и други

Законопроектът ще мине на второ четене преди депутатите да се отдадат на предизборната си акция.

Той съобщи, че приетото от Народното събрание решение за актуализиране на заплатите на военнослужещите от 1 януари 2025 година няма да реши измененията с магическа пръчка, като то е единствено един инструмент, само че доста значим. " Възнагражденията би трябвало да подхождат на тежестта на службата, която нашите военнослужещи носят ", изясни Атанас Запрянов. Той посочи, че диференцирането на заплащането за някои изключително дефицитни категории специалности, които са извънредно значими и за бизнеса, ще направи специалността на военнослужещия по-конкурентна на пазара на труда.

Във връзка с приема във висшите военни учебни заведения, който тече сега, служебният министър на защитата уточни, че тази година се чака повече запълване на вакантните места. По думите му младежите би трябвало да знаят, че в армията имат бъдеще ивъзможност за сполучлива кариера.

Във връзка с плановете за рационализация Запрянов разяснява, че страната ни е в неповторима обстановка и поради участието ни в НАТО и Европейски Съюз можем да придобием техника с всякакво равнище на секретност. " За България няма ембарго на закупуване на съвременна, най-съвременна техника. Стига да имаме средства, ние сме в положение да доставяме най-модерните и най-мощни системи ", изясни той.

Запитан за подготовката на Трета авиобаза за приемането на новите самолети F-16 Block 70, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов съобщи, че към края на август ще бъдат сертифицирани основни обекти от инфраструктурата във формированието за да бъдат в допълнение надградени с нужните системи. " Те би трябвало да имат избрана степен на комплектност, с цел да може да стартира оборудването им. Ако фокусираме напъните си върху тези няколко обекта, приемането на самолетите ще бъде допустимо ", уточни той. Продължава работата и по обектите за поддръжката на самолетите.

Те би трябвало да бъдат приключени до март-април 2025 година Ефтимов акцентира, че процесът по реорганизация и рационализация на инфраструктурата в авиобазата е доста огромен. " Той не касае единствено приемането, поддържането и обслужването на самолетите, а и цялостния живот в базата - комунално-битовите условия, пожарното обезпечаване и други обекти. За да могат нашите военнослужещи, летци и техници да служат в условия, подобаващи както за техниката, която получават, по този начин и за времето, в което живеем ", посочи той.

" Предстоят доста съществени планове по инфраструктурното създаване на въоръжените сили ", съобщи от своя страна Атанас Запрянов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР