В Катар тази сутрин започна гласуването на първите преки избори

...
В Катар тази сутрин започна гласуването на първите преки избори
Коментари Харесай

В Катар започна гласуването на първите парламентарни избори

В Катар тази заран стартира гласуването на първите директни избори на членове в законодателния орган на страната Маджлис аш Шура, предоха Франс прес и Ройтерс.

Катарците ще изберат 30 от общо 45-те членове на този съвещателен съвет, който не разполага със основни пълномощия. Досега съставът на Маджлиса се определяше напълно от емира Тамим бин Хамад Ал Тани.

Изборните бюра отвориха порти в 8 ч. локално време (5 ч. по Гринуич) и ще затворят в 18 ч.

Според анализатори вотът надали ще докара до осезаеми промени във властта в страна, където политическите партии остават неразрешени, съобщи Българска телеграфна агенция.

За 30-те избираеми места са се кандидатирали общо 284 души, от които едвам 28 дами. Всички претенденти авансово бяха утвърдени от вътрешното министерство.

Маджлисът ще може да предлага закони, да утвърждава бюджета и да смъква министри - пълномощия, каквито до момента нямаше. Той ще има право да утвърждава общите политики, само че няма да има надзор върху изпълнителните органи, определящи политиката в региона на защитата, сигурността, стопанската система и вложенията. Освен това емирът, който ще назначи останалите 15 членове, разполага с право на несъгласие.

Мнозинството от надхвърлящото 2,5 милиона души население на Катар са чужденци и нямат право да гласоподават, а от 330 000-те катарци право на глас и право да се кандидатират имат единствено потомците на хора, които са били жители на страната преди 1930 година

Свикването на тези първи всеобщи директни избори е планувано в катарската конституция от 2004 година, само че те неколкократно бяха отлагани.

Резултатите от гласуването се чакат довечера.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР